Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Medische of dieetvoeding

Medische of dieetvoeding

Goede voeding is voor iedereen belangrijk maar misschien nog wel meer als we ziek zijn. Als gevolg van de ziekte heeft het lichaam behoefte aan extra voedingstoffen in de vorm van medische of dieetvoeding. Bij kanker kan zowel de tumor alsook de behandeling(en) voedingsproblemen veroorzaken. Als gevolg van bijvoorbeeld verminderde eetlust, misselijkheid, spanning of bijwerkingen van de behandeling kan het zijn dat er onvoldoende voedingstoffen via de normale voeding binnenkomen. Aanvullende voeding in de vorm van medische of dieetvoeding zou dan uitkomst kunnen bieden. Ongeveer de helft van de patiënten met kanker krijgt bijvoorbeeld te maken met gewichtsverlies. In alle gevallen is het onwenselijk om af te vallen omdat dit verzwakking betekent. Het gevolg kan dan zijn dat de behandeling minder effectief is of dat men minder snel herstelt van een ingreep zoals een operatie. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om voeding op een andere manier binnen te krijgen. Dit kan door medische of dieet voeding, drinkvoeding, via een sonde of direct via de bloedbaan (parenteraal).

Lees meer

In geval van ongewild afvallen kunnen bijvoorbeeld energie en eiwitten toegediend worden. Dit geeft de mogelijkheid om spiermassa te behouden of op te bouwen en voorkomt zo spierafbraak.

Medische voeding kan worden gebruikt als complete maaltijdvervanger of als aanvulling op uw maaltijden. Een (oncologisch) diëtist of arts zal aangeven wat daarin een goede keuze zal zijn. Als u voldoende voedingstoffen op een normale manier kunt binnenkrijgen dan heeft dat altijd de voorkeur. Medische voeding kan worden gebruikt:
• vóór en na een zware operatie;
• bij ongewenst gewichtsverlies;
• bij algehele verzwakking;
• bij beperkte vochtinname;
• als er behoefte is aan extra energie en/of eiwit.

Soorten medische voeding

Er zijn 4 soorten medische voeding

  • Drinkvoeding
  • Sondevoeding
  • Dieetpreparaten
  • Parenterale voeding (TPV)

Drinkvoeding

Medische drinkvoeding wordt vaak gebruikt als aanvulling op of ter vervanging van normale voeding. Bijvoorbeeld als u niet voldoende kunt eten of als u moeite heeft met slikken of kauwen en daardoor onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Er zijn vele soorten drinkvoeding beschikbaar. Uw (oncologie) diëtist of behandelend arts bepaalt welke drinkvoeding u nodig heeft.

Sondevoeding

Sondevoeding is dunne vloeibare voeding die via een sonde (slangetje) direct in de maag of darmen terecht komt. Een sonde kan ingebracht worden door de neus. Een sonde kan ook via de huid rechtstreeks in de maag geplaatst worden. Dit wordt een PEG-sonde genoemd. Als u niet meer kunt eten en te veel afvalt of dreigt af te vallen, dan biedt sondevoeding uitkomst. Sondevoeding wordt gebruikt als aanvulling op of ter vervanging van normale voeding.

Dieetpreparaten

Dieetpreparaten zijn onder andere medische voedingsmiddelen waaraan extra voedingsstoffen zijn toegevoegd zonder dat je daar meer voor hoeft te eten. Denk daar bij aan producten met extra eiwit of vitamines. Vaak betreft het hier normale voeding zoals brood, salades of melkproducten. Het is overigens van groot belang dat voeding gecombineerd wordt met beweging. Is men niet in staat te bewegen dan zal te veel voeding mogelijk zorgen voor overgewicht wat een goede gezondheid weer in de weg staat. Een goed afgestemd behandelplan voor voeding in combinatie met beweging is daarom noodzakelijk.

Totale parenterale voeding

Als de darmen niet voldoende voeding (en/of vocht) kunnen opnemen, is het mogelijk voeding via de bloedbaan toe te dienen. Zo krijgt men toch alle voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft. Deze voeding heet totale parenterale voeding (TPV). Via een infuuspomp met een dun slangetje gaat deze voeding rechtstreeks in de bloedbaan. De benodigde hoeveelheid en samenstelling van de TPV wordt door een gespecialiseerd diëtist voor u vastgesteld en met regelmaat bijgesteld.

TPV thuis

TPV kan ook thuis gegeven worden. Voordat men naar huis gaat, wordt er een afspraak gemaakt met een gespecialiseerd thuiszorgteam in de woonomgeving. Zij zijn getraind, bevoegd en bekwaam om dit soort specialistische handelingen uit te mogen voeren. Zij maken afspraken met u over wanneer ze bij u de voeding komen aanhangen, afkoppelen en de katheter komen verzorgen.