Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Diëtist oncologie

 1. Home
 2.  » 
 3. Project
 4.  » Diëtist oncologie

Diëtist oncologie

Kanker vraagt veel van het lichaam. Om in goede conditie te blijven is het vaak nodig om extra energie en voedingsstoffen te gebruiken. Ook kan het zijn dat u uw voeding moet aanpassen doordat u voedingsgerelateerde klachten heeft als gevolg van de kanker of de behandeling. De voedingsproblemen die kunnen voorkomen bij kanker zijn zeer divers. Een diëtist oncologie kan u daarbij helpen en adviseren.

De diëtist speelt een centrale rol bij de kankerpatiënt, wanneer er vragen zijn over voeding. Wat is nu het beste om te eten? De diëtist oncologie is de aangewezen persoon om de kankerpatiënten bij te staan tijdens de behandeling van kanker.

Lees meer

Een diëtist is gespecialiseerd in voeding bij gezondheid, maar ook in voeding bij ziektes zoals kanker. Voor een persoonlijk voedingsadvies of vragen met betrekking tot (gezonde) voeding kunt u terecht bij een diëtist. U kunt zowel voor, tijdens als na de behandeling aankloppen voor adviezen. Vaak werken in het ziekenhuis waar u behandeld wordt op de oncologieafdeling ook diëtisten.

Een diëtist oncologie is gespecialiseerd in het behandelen en adviseren van patiënten met kanker. U kunt ook door uw arts worden verwezen naar een diëtist. Bijvoorbeeld wanneer u risico loopt op ondervoeding of een vorm van kanker heeft waarbij voedingsproblemen veelvuldig voorkomen. Meer dan 50% van alle mensen met kanker krijgen te maken met ondervoeding soms al voor dat de diagnose is gesteld. Om verzwakking te voorkomen is aanpassing van voeding onder begeleiding van een diëtist zeer belangrijk.

Kosten diëtist

De kosten worden vanuit uw basisverzekering vergoed wanneer een diëtist tijdens uw opname in het ziekenhuis bij uw behandeling wordt betrokken. Ook zijn er geen kosten aan verbonden wanneer uw arts in het ziekenhuis u verwijst naar een diëtist op de polikliniek. Wanneer u naar een diëtist in de eerstelijnszorg gaat, zoals een diëtist bij de thuiszorg of eigen praktijk, worden er drie uur vanuit het basispakket vergoed. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen risico. De kosten voor een diëtist worden namelijk eerst uit het eigen risico betaald.
Een aanvullende verzekering vergoedt soms meer uren voor diëtistiche zorg. Dit kunt u het beste navragen bij uw verzekeringsmaatschappij. Wanneer u meer uren zorg nodig heeft van de diëtist dan de verzekering vergoed, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Het uurtarief van een diëtist varieert. U kunt de tarieven voor een consult bij uw diëtist navragen.

Diëtisten oncologie

 • De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) Voedings- en dieetbehandeling zijn een belangrijke ondersteunende therapie om curatie dan wel maximale palliatie te bereiken. Probleem is echter dat ziekte en behandeling een negatieve invloed op de voedingstoestand en lichaamssamenstelling hebben, waardoor de behandelbaarheid van kanker af kan nemen en de kwaliteit van leven vermindert. Door ziekte en behandeling neemt ook het vermogen van de patiënt af om goed en voldoende te eten, waardoor de voedingstoestand verder verslechtert.
 • In de Verwijsgids Kanker kunt u een diëtist oncologie vinden.
 • De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) Bij deze vereniging kunt u zoeken naar een diëtist gespecialiseerd in oncologie. U klikt ‘overige zoekopties‘ aan en vult dan ‘kanker’ in bij extra of ervaring.
Lees meer
 • Het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten (NOD) Het NOD is een netwerk voor diëtisten die zich gespecialiseerd hebben in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde. Het netwerk is erkend door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), wat betekent dat beide partijen met elkaar samenwerken en elkaar ondersteunen. Een orthomoleculair diëtist is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen naar een optimale gezondheid, met behulp van passende voeding die voorziet in de benodigde voedingsstoffen. Hierbij wordt uitgegaan van het principe dat een juiste voeding (orthos) de basis is voor de juiste moleculen, die gezamenlijk zorgen voor een optimaal functioneren van het lichaam. Het NOD biedt een enorme hoeveelheid kennis die zij met haar leden heeft opgebouwd. Hier vindt u een overzicht van orthomoleculair diëtisten aangesloten bij het NOD. Nederlands Kanker Instituut, diëtetiek Diëtetiek van het AVL.
 • MalnuCare MalnuCare is een informatie- en behandelcentrum bij (dreigende) ondervoeding in de eerste lijn. U kunt hier terecht bij diëtisten die met ondervoeding als specialisatie.
 • Eerstelijns Ondervoedings Instituut (EOI) EOI wil kennis en kunde delen met professionals op het gebied van ondervoeding met als doel een optimale behandeling bij (dreigende) ondervoeding in de eerstelijnszorg. U kunt hier terecht voor gecertificeerde diëtisten op het gebied van ondervoeding.
 • Dieetditdieetdat.nl Op deze site vindt u oncologische diëtisten.

Eten & Drinken

Gezonde voeding levert een belangrijke bijdrage aan het genezingsproces bij kanker.

Lees meer

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn stoffen die de mens door eten en drinken kan binnenkrijgen.

Lees meer

Diëten

Op deze website bespreken wij alleen diëten die gericht zijn op het ondersteunen van patiënten met kanker.

Lees Meer

Recepten

De lekkerste en gezondste recepten voor elk moment.

Lees meer

Eet problemen

Droge mond en slikproblemen bij kankerbehandeling.

Lees meer

Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot kanker maar is ook tijdens kanker absoluut niet wenselijk.

Lees meer

Ondervoeding

Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen en energie. ‘Gewoon gezond eten’ is dan vaak niet meer voldoende.

Lees meer