Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Welzijn

  1. Home
  2.  » Welzijn bij kanker

Welzijn bij kanker

Kanker is voor u en uw naasten ingrijpend. Na de eerste schok blijft u zitten met vragen. Wat betekent dit? Hoe geef ik dit een plek in mijn leven? Wat kan ik zelf doen? En hoe blijf ik mij na de diagnose, tijdens de behandeling én daarna lichamelijk en geestelijk zo goed mogelijk voelen?

Emoties bij kanker

Het is volkomen normaal dat u overspoeld wordt door heftige emoties als onzekerheid, boosheid, machteloosheid, angst, verdriet, hoop maar ook wanhoop. Uw welzijn, de mate waarin u tevreden bent met uw leven, staat ineens onder enorme druk en de balans in uw leven zal voor korte of langere tijd verstoord zijn. Vaak heeft de behandeling van kanker langdurige of verstrekkende gevolgen op uw leven, waar u niet meteen goed raad mee weet.

Binnen de gezondheidszorg is daar niet altijd voldoende aandacht voor en wordt er ook niet altijd adequaat gewezen op de mogelijkheden die er op mentaal vlak voor u zijn. Begeleiding door hulpverleners kan u helpen om beter met de gevolgen van ziekte en behandeling om te gaan. Deze psychosociale hulp of begeleiding noemen wij welzijn.

 

Psychosociale hulp of begeleiding bij kanker

Met de term welzijn omschrijven wij twee soorten van psychosociale hulp, al omvat welzijn voor u wellicht veel meer. Die hulp bestaat uit:

1.      Formele ofwel professionele zorg die u kunt vinden in de speciaal ingerichte psychosociale centra. Deze centra bieden zorg door professionals, waaronder psychologen en psychiaters. Zij helpen u bij stress, angst, depressie, maar ook bij vermoeidheid, de meest voorkomende bijwerking.

2.       Informele zorg die u aangeboden wordt in de Centra voor leven met en na kanker, voorheen inloophuizen genoemd. Aan deze hulp zijn geen kosten verbonden en iedereen is welkom. U kunt hier terecht voor contact met lotgenoten, om samen lief en leed te delen buiten een ziekenhuissetting, maar ook om activiteiten te ontplooien om uw gedachten te verzetten.

Ervaart u emoties na de diagnose kanker en wilt u hier hulp bij? Blijf er niet mee rondlopen, maar overleg de mogelijkheden met uw behandelaars of loop binnen bij een Centrum voor leven met en na kanker bij u in de buurt !

Meer info kunt ook hier vinden.