Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Mensgerichte behandelingen

  1. Home
  2.  » 
  3. Behandeling
  4.  » Mensgericht

Mensgerichte behandelingen

 

Niet de tumor maar de mens centraal zetten is de basis van mensgerichte behandelingen. De ziekte en de tumorgerichte behandelingen eisen vaak een zware tol van de mens die hier mee in aanraking komt. Daarnaast zijn een goede lichamelijke als de geestelijk conditie van groot belang tijdens de ziekte en hebben deze belangrijke effecten op bijna alle behandelingen tijdens en na kanker. Met mensgerichte behandelingen wordt bedoeld behandelingen op het gebied van voeding, beweging en welzijn.Wist u dat meer dan 50% van alle mensen met kanker te maken krijgen met ongewild gewichtsverlies en dat dit vaak een verzwakking tot gevolg heeft? Dit verhoogt bijvoorbeeld de kans op complicaties tijdens en na een operatie. Ondervoeding is geassocieerd met een lagere kans om te overleven. Beweging tijdens chemotherapie kan bijdragen tot minder bijwerkingen. De kans op het afronden van de kuur wordt hierdoor groter en dus ook het succes van deze behandeling. Slechts enkele voorbeelden van mensgericht behandelen. Oncologie gespecialiseerde zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut en diëtist kunnen hierbij begeleiden. Dat houdt onder meer in: werken aan het uithoudingsvermogen en het behoud of verbeteren van de voedingssituatie. Gerichte voeding voorkomt verlies aan spiermassa. Maar ook mentale ondersteuning in de vorm van psychologische hulp, inloophuizen en rustgevende activiteiten zoals yoga en mediteren dragen bij aan een beter leven.

Lees meer

Het boeken van gezondheidswinst voor mensen met kanker is een zaak van behandelaars en patiënt samen. De kankerzorg zou, meer dan nu het geval is, naast de tumorgerichte aanpak aanvullende zorgdisciplines rond de patiënt moeten opstellen en integreren in het behandelplan. De patiënt zelf kan gesterkt door alle omringende steun, de keuze maken om actief deelnemer te worden in de behandeling om zich zo beter voorbereiden op de tumorgerichte behandeling zoals een operatie, chemotherapie of bestraling. Het succes van deze behandelingen is afhankelijk van de conditie. Het verbeteren van bijvoorbeeld de voedingstoestand en de lichamelijke en geestelijke conditie dragen aantoonbaar bij aan een langer en beter leven. Daarom vindt het NFtK dat zij een vast onderdeel horen te zijn van het oncologisch behandelplan.