Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Uitbehandeld, wat nu?

Uitbehandeld, wat nu?

“U bent uitbehandeld”. Iedere kankerpatiënt vreest de dag dat hij of zij dit te horen krijgt. Maar wat betekent het eigenlijk als de arts zegt dat hij niets meer voor iemand kan doen?

Het betekent dat de arts verwacht dat geen enkele tumorgerichte behandeling nog zinvol is. Bijvoorbeeld omdat er geen genezing meer mogelijk is. Of omdat de arts de nadelen van een behandeling groter schat dan de voordelen.

Het betekent niet dat iemand ook onmiddellijk doodgaat; dit hangt sterk af van de persoonlijke situatie. Sommige mensen kunnen met behulp van ondersteunende medicijnen nog heel lang verder leven omdat er sprake is van een langzaam groeiende kanker (bijvoorbeeld prostaatkanker), terwijl anderen met een agressieve tumor nog maar kort te leven hebben (bijvoorbeeld bij longkanker).

Gratis nieuwsbrief

Hebben mensgerichte behandelingen nog wel zin? Ook dat is erg afhankelijk van de fase waarin de ziekte en de persoon zitten. In veel gevallen zal een goede lichamelijke en geestelijk conditie bij blijven dragen aan een betere kwaliteit van leven. Maar ook daarin kan wijziging komen. Als het einde van het leven inzicht is dan kan eten en drinken heel lastig en soms onwenselijk zijn. De fysiotherapeut kan mogelijk in de laatste levensfase nog wat rust en ontspanning brengen

Wat kunt u nog doen?

Zekerheid krijgen

Vraag door naar wat u nog mag verwachten. Blijf doorvragen totdat u precies begrijpt wat de dokter bedoelt. Onduidelijkheid en onzekerheid maken onrustig. Het helpt als u weet wat u te wachten staat in de tijd die u nog rest. Mogelijke vragen zijn:

 • Hoe lang heb ik nog? Het is van belang te begrijpen dat deze vraag ook door de arts zeer lastig is te beantwoorden. Het ziekte verloop kan voor iedereen anders zijn. Als er al een tijd genoemd zal worden dan is dit slechts een grove schatting.
 • Wat zal de kwaliteit van mijn leven zijn? Kan je daar nog wat aan doen? Vergeet niet dat er steeds meer mensen met kanker die niet meer kunnen genezen, nog heel lang en goed kunnen leven. Een goed fysieke en mentale conditie helpt daar enorm bij.
 • Is er voldoende pijnstilling mogelijk bij mijn groeiende tumor?
 • Als ik niet meer naar het ziekenhuis moet, kan de huisarts mij dan voldoende begeleiden in de laatste weken, maanden of jaren?
 • Kan ik nog meedoen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe middelen of methoden? Heeft u daar als arts positieve verwachtingen van? Meedoen aan trials, ja of nee?

Persoonlijke vragen

 • Naast al deze medische vragen, heeft u natuurlijk ook veel persoonlijke vragen en zorgen.
 • Wat wil ik nog doen in de tijd die mij rest?
 • Hoe vertel ik het mijn dierbaren?
 • Is alles goed geregeld voor mijn nabestaanden?
 • Heb ik nog uitvaartwensen en hoe maak ik die kenbaar?
 • Kan ik thuis verzorgd worden en welke extra hulp heb ik dan eventueel nodig?
 • Als er thuis geen (mantel)zorg is, is er dan misschien een hospice in de buurt waar ik de laatste periode kan doorbrengen?

Het belangrijkste is nu natuurlijk: gun uzelf een goed afscheid. Praat met uw dierbaren over alles wat u dwars zit of wat u gewoon nog gezegd wil hebben. Voor wie bang is dat het einde ondraaglijk lijden met zich meebrengt en daar vroegtijdig dingen voor wil regelen: u kunt hierover de benodigde informatie krijgen bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, tel: 0900-6060606