Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Ik ken iemand met kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Welzijn bij kanker
  4.  » Ik ken iemand met kanker

Ik ken iemand met kanker

Als iemand in uw omgeving kanker heeft, raakt dat u ook. U bent misschien minstens zo bang voor de behandelingen of een slechte afloop. Maar u wilt uw partner, familielid, vriend of vriendin daar niet mee lastigvallen. Kanker beïnvloedt ook uw leven.

Hoe kun je nu iemand die kanker heeft het beste steunen? Helaas is daarover nauwelijks iets algemeens te zeggen. Geen mens is hetzelfde en dat geldt ook voor mensen met kanker. Toch is er wel een ding wat eigenlijk altijd goed is: praat erover. Van kanker verzwijgen is nog nooit iemand beter geworden. Maar het vraagt moed om erover te beginnen. Zeker als de persoon zelf zwijgzaam is. Zeg dan alleen maar dat u ook niet weet waar te beginnen maar dat u graag tot steun wilt zijn. Hij of zij kan aangeven hoe dat het beste kan. Dat opent al een wereld aan mogelijkheden.

Kankerpatiënten zijn vaak moe. Een praktisch helpende hand kan dan van grote waarde zijn. Die vermoeidheid kan bovendien nog jaren nadien aanhouden. Begrip daarvoor is onbetaalbaar.

Maar let op: ook voor u ligt overbelasting op de loer. Partners van mensen met kanker krijgen vaak een zware rol toebedeeld: verzorgen, steunen, taken overnemen en zelf sterk blijven. Alle aandacht van de buitenwereld gaat ook nog eens naar degene met kanker. Dat alles kan leiden tot stille vermoeidheid.

Deskundige hulp

Ook voor naasten is kanker dus vaak een confronterende ziekte met grote emotionele gevolgen. Het is misschien goed te weten dat de meeste  psychosociale hulp die er voor kankerpatiënten is, ook bedoeld is voor familie en vrienden van mensen met kanker. Zo zijn inloophuizen en andere instellingen voor kankerpatiënten ook expliciet gericht op hun naasten. Er zijn immers veel mensen met kanker, maar er zijn nog veel meer mensen die zich zorgen maken over iemand met kanker. En ook zij verdienen steun.

Waar kunt u onder andere terecht?

Vicky Brown huis in Den Bosch: www.vbrownhuis.nl
Het Helen Dowling Instituut in Bilthoven, Arnhem en Groesbeek: www.hdi.nl
Inloophuis  www.ipso.nl