Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Voedingsstoffen

  1. Home
  2.  » 
  3. Voeding bij kanker
  4.  » Voedingsstoffen

Wat zijn voedingsstoffen en wat is hun functie?

Dat gezond eten belangrijk is voor een goede gezondheid is algemeen bekend. Door onze voeding krijgen we voedingsstoffen of nutriënten binnen die erg belangrijk kunnen zijn. Het zijn natuurlijke bestanddelen waarvan sommige essentieel (onmisbaar) zijn, zoals bepaalde aminozuren (bouwstenen van eiwitten), bepaalde onverzadigde vetzuren, sommige suikers, vitamines, mineralen en spoorelementen. Andere zijn niet essentieel omdat het lichaam zelf in staat is deze te maken. Voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij een groot aantal processen dat van belang is voor de mens. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de opbouw en reparatie van het lichaam, het afweersysteem en de energievoorziening.

De mens kent ongeveer 50 voedingsstoffen. Daarvan kan het lichaam de meeste niet of onvoldoende zelf maken, de essentiële voedingsstoffen.

Voedingsstoffen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, te weten: eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten (zetmeel en suikers) en een groot aantal vitamines en mineralen. Andere belangrijke bestanddelen in de voeding zijn vezels en water. Vezels zijn de onverteerbare delen van plantaardige producten die de darmwerking stimuleren. Water is onder andere van belang voor het transport van de voedingsstoffen en voor de temperatuurregeling.

 

Voedingsstoffen

Macronutriënten

Macronutriënten zijn:

  • Eiwitten, opgebouwd uit aminozuren
  • Koolhydraten, opgebouwd uit suikers, monosachariden zoals glucose en fructose
  • Vetten, veelal opgebouwd uit vetzuren

Veel van de macronutriënten worden gebruikt als brandstoffen (koolhydraten, veel vetten, sommige eiwitten/aminozuren) of als bouwstoffen (aminozuren, sommige vetzuren, sommige suikers).

Micronutriënten

Micronutriënten zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. Van sommige mineralen heeft de mens wel een aantal grammen nodig per dag.

Bij voedingsstoffen denkt men meestal aan natuurlijk voorkomende stoffen in voedingsmiddelen. Toch is een aanzienlijk deel van de voedingsstoffen ook synthetisch in het laboratorium of de fabriek te produceren. Dit geldt vooral voor vitamines.

Er bestaat discussie over of synthetische vitamines net zo gezond zijn als natuurlijke vitamines uit voedingsmiddelen. Zolang de chemische structuur exact hetzelfde is en de ruimtelijke structuur ook, is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat synthetische vitamines minder gezond zijn.