Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen door kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Voeding bij kanker
  4.  » Eetproblemen

Effecten van kanker en de behandeling op eten en drinken

De ziekte kanker maar ook de bijwerkingen van de op de tumor gerichte behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie kunnen veel effect hebben op de eetgewoonten. Misselijkheid is een veel voorkomend probleem dat door het moeilijk binnen houden van de voeding weer direct in verband staat met ongewenst afvallen door ondervoeding. Hierdoor treedt verzwakking op wat een negatief effect heeft op de kans op complicaties, herstel, kwaliteit van leven maar ook op overleven. Bij kanker aan de mond, keel of maag en darmen is de kans groot dat de eetlust steeds minder wordt. Ook de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie eisen hun tol en vertalen zich vaak in tijdelijke of blijvende eetproblemen. De mond wordt droog omdat de speekselproductie vermindert. De slijmvliezen kunnen worden aangetast, waardoor slikken moeilijker wordt en soms zelfs pijnlijk. Er zijn helaas een hoop vervelende zaken die eten en drinken knap lastig maken. Toch is en blijft voeding en drinken van groot belang. Wij proberen meer inzicht te geven in de mogelijke problemen. Zodra deze zich voordoen is het belangrijk dit met de arts te bespreken en een advies van bijvoorbeeld een oncologie diëtist te krijgen.

Meer informatie over eetproblemen tijdens de behandeling van kanker vindt u op eten met kanker. José van Mil heeft 40 tips samengesteld als eten met kanker moeilijk is. Vraag onze gratis nieuwsbrief ook nog even aan.

Problemen met eten door kanker hoe ga je daar mee om?