Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Slijmvorming

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Slijmvorming

Gratis nieuwsbrief

Slijmvorming

Hinderlijke slijmvorming komt vooral voor bij patiënten die bestraald worden in het hoofd-halsgebied. Wanneer de grote speekselklieren door de bestraling zijn beschadigd, produceren deze taai slijm. Ook bij slokdarmkanker en bij lonkanker kan slijmvorming optreden. U kunt dan last hebben van hinderlijk, taai slijm dat moeilijk weggeslikt of weggehoest kan worden. Het slijm kan daarnaast het gevoel geven alsof de keel door een spinnenweb van taai slijm wordt afgesloten. Doordat het slijmvlies (mucosa) van de mond beschadigd is door de bestraling, kunnen bij slijmvorming ook slikklachten voorkomen. Het kan hierdoor lastig zijn om voldoende te eten en drinken. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en zelfs ondervoeding . Lukt het niet om voldoende te eten of drinken door de klachten, dan kunt u een afspraak maken met een (oncologie) diëtist .

Behandeling

Hinderlijke slijmvorming is een klacht die moeilijk verholpen kan worden. Probeer de mond goed schoon te houden. Wanneer het taaie slijm niet kan worden doorgeslikt, kunt u het beste het slijm met een tissue uit de mond halen. Zit het slijm boven de keel, dan kunt u het beste een zachte tandenborstel gebruiken om het te verwijderen.

Melkproducten

Na het drinken van melk, kan uw mond plakkerig aanvoelen. Dit komt doordat melk de speekselklieren minder aanzet tot vorming van dun waterig speeksel. Hierdoor kunt u het idee hebben dat er extra slijm gevormd is. Melk is echter niet de oorzaak van de hinderlijke slijmvorming. Na het drinken van melk(producten) kan het helpen om uw mond te spoelen met water, thee, koffie of vruchtensap. Vaak geldt ook hoe 

Fit in 4 weken?!

kouder het melkproduct, hoe minder klachten. Zure melkproducten, zoals karnemelk en yoghurt, geven daarnaast vaak een minder plakkerig gevoel in de mond. Wanneer u liever geen melkproducten gebruikt, kunt u ook kiezen voor melk en yoghurt op basis van soja of andere dranken zoals zwarte en groene thee, koffie of water.

Voedingsadviezen bij slijmvorming

Voeding is nooit de oorzaak van extra slijmvorming. Wel kunt u wel met voeding de klachten enigszins verzachten. De volgende tips kunnen verlichting geven bij slijmvorming:

  • De productie van waterig speeksel kunt u stimuleren door kauwen en door het gebruik van friszure producten. Kauwen op friszure producten zoals ananas, appel, meloen, tomaat, komkommer, augurk of zilvervliesuitjes, kan daardoor verlichting geven. Wanneer uw slijmvliezen gevoelig zijn, kunnen deze producten echter te scherp zijn.
  • Het slijm lost soms enigszins op door de mond te spoelen met koolzuurhoudend water of donker bier (1,5% alcohol).
  • Gebruik ijsblokjes of ijswater om de mond vochtig te houden. Ook (afgekoelde) kamillethee, kan gebruikt worden om de mond vochtig te houden.

Vraag eventueel een mondhygiëniste om adviezen bij hinderlijke slijmvorming. Soms kunnen medicijnen ook helpen bij de vorming van taai slijm. Vraag er naar bij uw arts.

©Janneke van Meel

Recepten geschikt bij slijmvorming

Onderzoek tegen kanker

Een overzicht van alle onderzoeken die het NFTK subsidieert.

 

onze onderzoeken

Dieeten

Op deze website bespreken wij alleen diëten die gericht zijn op het ondersteunen van patiënten met kanker.

Lees Meer

Recepten

De lekkerste en gezondste recepten voor elk moment.

Lees meer

Eet problemen

Droge mond en slikproblemen bij kankerbehandeling.

Lees meer

Voeding

Alles over voeding en kanker

Lees meer

Ondervoeding

Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen en energie. ‘Gewoon gezond eten’ is dan vaak niet meer voldoende.

Lees meer