Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Wat is een kankercel?

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Kankercel

Wat maakt een gezonde cel tot een kankercel?

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Iedere cel heeft een eigen taak in het lichaam en houdt daarbij rekening met zijn omgeving. Na verloop van tijd sterft een lichaamscel af, maar de taak wordt overgenomen door een nieuwe cel. Daartoe deelt de oude cel zichzelf (maakt een exacte kopie), waarbij de oude cel vernietigd wordt, en de nieuwe de functie overneemt. Sommige cellen in het lichaam kunnen zich eindeloos delen, voor sommige geldt een beperkt aantal delingsmogelijkheden.

Werking kankercellen

Bij een kankercel gaan er eigenlijk vier dingen fout:

  • Een kankercel deelt zich ongeregeld en ongeremd, zonder rekening te houden met zijn omgeving.
  • Kankercellen gaan na de deling niet tijdig dood (apoptose) maar blijven doorleven. Zowel de oude als de nieuwe kankercel blijft dus leven, en het kopiëren (verdubbelen) van die slechte cellen blijft maar doorgaan. Daarnaast is een kankercel heel slim, hij verandert zichzelf iedere keer een heel klein beetje.
  • kankercellen worden niet volwassen en specialiseren zich niet in de taak die ze uit zouden moeten voeren (ongedifferentieerde cellen).
  • kankercellen blijven niet op hun plaats maar gaan op reis door het lichaam (embryonale migratiedrang).

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.