Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Symptomen bij kanker

 1. Home
 2.  » 
 3. Project
 4.  » Symptomen

Fit in 4 weken?!

Symptomen bij kanker

Het is vaak niet eenvoudig onderscheid te maken tussen onschuldige symptomen en tekenen waarbij de kans op kanker duidelijk verhoogd is. Sommige mensen hebben een veel grotere lichaamsgevoeligheid dan anderen en sommigen maken zich ook veel eerder bezorgd. Ook door angst kan een symptoom als pijn versterkt worden waardoor de pijn dan weer kan toenemen. Pijn is overigens zelden een vroeg symptoom van kanker. Hier een lijst met symptomen die op kanker kunnen wijzen.

Symptomen
 1. Onverklaarbare gewichtsverandering. Gewichtsverlies bij een stabiel eet- en beweegpatroon wijst op meer energieverbruik. Het kan een symptoom zijn van een groeiende kanker. In dat geval is er ook vaak sprake van een algeheel gevoel van zwakte en niet-welbevinden, maar dit is niet altijd aanwezig. Zie ook het hoofdstuk ondervoeding.
 2. Bloedverlies dat niet op een letsel of wond (trauma) berust. Het bloed kan in principe uit elke lichaamsopening afkomstig zijn, maar bloedverlies uit vagina, anus en pisbuis (urethra) komt het meeste voor. Bloedverlies uit de longen (in opgehoest slijm) moet altijd goed uitgezocht worden. Anaal bloedverlies berust vaak op aambeien, maar niet altijd. Vaak kleurt bloed uit de darmen zwart in de ontlasting.
 3. Onverklaarbare koorts. Meestal komt koorts voor bij infecties. Maar het kan ook een teken zijn dat de herstelsystemen in het lichaam druk bezig zijn. Vooral nachtelijke koortsaanvallen komen voor bij kanker, met name bij tumoren van het lymfesysteem.
 4. Zwellingen die niet weer na enige tijd verdwijnen. Hierbij gaat het vooral om bultjes in borsten en zaadballen, maar ook langer gezwollen lymfeklieren in hals, oksels en liezen kunnen een eerste teken van kanker zijn.
 5. Hoesten en heesheid die niet na zes weken voorbij zijn. Wanneer een van deze klachten bestaat en maar niet minder wil worden, is het verstandig de huisarts te laten beoordelen of er toch sprake is van een infectie, of dat er mogelijk meer aan de hand is.
 6. Nieuwe en veranderende moedervlekken. Wanneer een moedervlek gaat groeien of jeuken, snel bloedt, van kleur verandert of uitlopertjes krijgt dan kan dat wijzen op een melanoom. Zweertjes die maar niet willen genezen en vaak een soort krater hebben, kunnen een eerste teken van een huidkanker zijn.
 7. Slik- of passageklachten. Moeilijker gaan slikken of langer bestaande pijn bij het slikken kan, evenals het gevoel dat het eten niet wil zakken (passageklachten), kan een gevolg zijn van een zwelling in keel of slokdarm die op kanker kan berusten.
 8. Verandering van ontlastingspatroon. Natuurlijk heeft een mens wel eens diarree, maar dat is vrijwel altijd tijdelijk. De meeste mensen hebben een redelijk vast en regelmatig ontlastingspatroon. Wanneer dit verandert en veranderd blijft, dan kan dat een reden zijn om de darmen te onderzoeken. Ook vertraging van het ontlastingspatroon kan op kanker berusten, door vernauwing van de darm. Zo’n veranderd ontlastingspatroon kan gepaard gaan met bloedverlies of zwarte ontlasting.
 9. Plasklachten bij mannen. Wanneer mannen ouder worden groeit meestal de prostaat, waardoor de straal bij plassen kleiner wordt en soms nadruppelen ontstaat. Veelal berust dit op goedaardige prostaatvergroting. Maar het kan ook een eerste teken van prostaatkanker zijn. Dat geldt ook voor bloedbijmenging in de urine.
 10. Zwellingen en bultjes op de huid. Verreweg de meeste rare plekjes op de huid zijn onschuldig. Als zo’n plekje echter groeit of jeukt en gaat schilferen of bloeden, dan kan dat wijzen op een beginnende huidkanker.

Op de hoogte blijven?  Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Het NFtK ondersteunt geeft voorlichting  en susidieert al langer onderzoeken en patiëntgerichte projecten die een verbetering moeten brengen in de leefstijl van mensen met kanker. We zien overtuigende resultaten,helpt u mee?