Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Symptomen

Symptomen bij kanker

Het is vaak niet eenvoudig onderscheid te maken tussen onschuldige symptomen en tekenen waarbij de kans op kanker duidelijk verhoogd is. Sommige mensen hebben een veel grotere lichaamsgevoeligheid dan anderen en sommigen maken zich ook veel eerder bezorgd. Ook door angst kan een symptoom als pijn versterkt worden waardoor de pijn dan weer kan toenemen. Pijn is overigens zelden een vroeg symptoom van kanker. Hier onder een lijst met symptomen die op kanker kunnen wijzen.

Gewichtsverandering

Gewichtsverlies bij een stabiel eet- en beweegpatroon wijst op meer energieverbruik.​

Lees meer

Ongewild gewichtsverlies kan een symptoom zijn van een groeiende tumor. In dat geval is er ook vaak sprake van een algeheel gevoel van zwakte en niet-welbevinden, maar dit is niet altijd aanwezig. Het is belangrijk dat u het gesprek met uw huisarts aangaat. Meer informatie kunt onder andere lezen in het hoofdstuk ondervoeding. Wenst verder gratis informatie te krijgen? Schrijf dan in op onze gratis nieuwsbrief.

 

 

Bloedverlies

Bloedverlies uit vagina, anus en pisbuis (urethra) komt het meeste voor. Bloed uit de longen (in opgehoest slijm) moet altijd goed uitgezocht worden. Anaal bloedverlies wijst vaak op aambeien, maar niet altijd. Vaak kleurt bloed uit de darmen zwart in de ontlasting.

Lees meer

Treft u bloed aan en u kunt het niet verklaren en de klacht is langer dan 1 week? Ga dan naar uw huisarts. Voor en na een diagnose is het altijd belangrijk fit te blijven. Dat kan best makkelijk maar soms is het een hele opgave. Wij deden onderzoek bij mensen met kanker en lieten dankzij slimme onmderzoekers zien dat je ook na de diagnose kanker in 4 weken (dat is namelijk de tijd voor een operatie) fit kunt worden. Nu blijkt dat iedereen snel fit kan worden maar ook blijven. Meer weten lees dan hier meer en bedenk dat het boek is geschreven voor iedereen. Lees hier meer over Fit in 4 weken!

 

 

Onverklaarbare koorts

Ons lichaam hoort ongeveer 37 graden Celsius te zijn. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur boven de 38°C komt.

Lees meer

Koorts kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt dit door een infectie bijvoorbeeld door een virus of bacterie. Koorts kan ook een symptoom van kanker zijn. Het wordt ook wel tumorkoorts genoemd. Vooral nachtelijke koortsaanvallen komen voor bij kanker, met name bij tumoren van het lymfesysteem. Maar het kan ook een teken zijn dat de herstelsystemen in het lichaam druk bezig zijn. Blijf nooit te lang met koorst zitten en neem contact op met de huisarts als je het niet vertouwd maar zeker als de koorst langer aanwezig is dan 1 week.

Vraag onze gratis nieuwsbrief aan.

Zwellingen

Onder de huid kunnen soms zwellingen, verdikkingen of bultjes zitten die je niet vertrouwd. Ook kunnen dit opgezwollen lymfeklieren in hals, oksels en liezen zijn.

Lees meer

Dat kunnen allemaal teken van kanker zijn. Veranderingen in de borst tijdens een ongesteldheid? Wacht dan eerst tot na die periode. Gaat het niet weg en wordt het niet kleiner? Ga dan naar je huisarts. Dat zelfde geldt voor alle zaken die je niet zijn zoals u denkt dat ze horen. Bij mannen kun je ook afwijkingen vaststellen aan de zaadballen.

Helpt u mee tegen kanker? →doneren

 

Hoesten en heesheid

Zeker als je al een langere tijd hees of schor bent of een hoest die niet weggaat dan wordt het tijd om naar de huisarts te gaan.

Lees meer

Zeker als tijdens het hoesten bij het slijm bloed aanwezig is. Vooral als je rook moet je hierop letten. Wil je meer weten over de ziekte longkanker? Klik dan hier.

Wil je onze activiteiten volgen vraag dan onze gratis nieuwsbrief aan.

Veranderende moedervlekken

Let op plekjes die nieuw zijn of die er anders uitgaan zien. Wanneer een moedervlek

Lees meer

gaat groeien of jeuken, snel bloedt, van kleur verandert of uitlopertjes krijgt dan kan dat wijzen op een vorm van huidkanker bijvoorbeeld melanoom. Zweertjes die maar niet willen genezen en vaak een soort krater hebben, kunnen een eerste teken van een huidkanker zijn.

Helpt u mee tegen kanker? →doneren

 

Slikklachten of eten blijft hangen

Moeilijker gaan slikken of langer bestaande pijn bij het slikken kan, evenals het gevoel dat het eten niet wil zakken

Lees meer

(passageklachten), kan een gevolg zijn van een zwelling in keel of slokdarm die op kanker kan berusten. Blijf niet met klachten zitten en neem contact op met de huisarts. Meer weten over slokdarmkanker? Klik dan hier.

Vraag onze gratis nieuwsbrief aan.

Andere ontlasting

Natuurlijk heeft een mens wel eens diarree, maar dat is vrijwel altijd tijdelijk. De meeste mensen hebben een redelijk vast en regelmatig ontlastingspatroon.

Lees meer

Wanneer dit verandert en veranderd blijft, dan kan dat een reden zijn om de darmen te laten onderzoeken. Ook vertraging van het ontlastingspatroon kan op kanker berusten, door vernauwing van de darm. Zo’n veranderd ontlastingspatroon kan gepaard gaan met bloedverlies of zwarte ontlasting. Ook als de kleur van de poep anders is, denk aan stopverf kleur of zwart (opgedroogd bloed) of spoortjes bloed. Neem dan actie en ga naar de huisarts. Darmkanker komt best veel voor. Gelukkig is het steeds beter te behandelen. Zeker als je er vroeg bij bent. Lees meer over darmkanker. Het Nationaal Fonds tegen Kanker is zeer betrokken bij het trainen van mensen voor een operatie. Lees hier meern over fit bij kanker

Helpt u mee tegen kanker? →doneren

 

Plasklachten

Als je bloed of pijn tijdens het plassen ervaart en dat is na 1 week niet weg neem dan contcact op met de huisarts.

Lees meer

Blaaskanker of prostaatkanker hebben soms deze symptomen. Wanneer mannen ouder worden groeit meestal de prostaat. Hierdoor zal de straal bij plassen kleiner worden en ontstaat nadruppelen. Veelal berust dit op goedaardige prostaatvergroting. Maar het kan ook een eerste teken van prostaatkanker zijn. Dat geldt ook voor bloedbijmenging in de urine. Overleg met de huisarts wat mogelijkheden zijn. Denk daar goed overna. In Nederland overlijden meer mannen met prostaatkanker dan dat er aan dood gaan. De andere kant van de medaille is dat er jaarlijks ook cirec 3.000 mannen overlijden aan deze ziekte.

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Vraag dan onze gratis nieuwsbrief aan.

Zwellingen en bultjes

Verreweg de meeste rare plekjes op of onder de huid zijn onschuldig.

Lees meer

Als zo’n plekje echter groeit of jeukt en gaat schilferen of bloeden, dan kan dat wijzen op een beginnende huidkanker. Knobbeltjes in de borst, zowel bij vrouwen als ook bij mannen kan wijzen op borstkanker.

Helpt u mee tegen kanker? →doneren