Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Stoppen met roken

  1. Home
  2.  » 
  3. Behandeling
  4.  » Stoppen met roken

Roken

Iedereen weet dat roken slecht is. Vaak denken mensen echter dat het te laat is om te stoppen met roken, wanneer de diagnose kanker gesteld is. Het tegendeel is waar. Stoppen met roken heeft altijd zin en zeker ook na de diagnose van kanker.

Conditie is een belangrijke factor in het succes van de behandeling van kanker. Voeding en beweging spelen hierbij een belangrijke rol. Roken werkt helaas de verkeerde kant op door de conditie te verlagen. Dit komt onder andere doordat de zuurstofvoorziening in het hele lichaam minder wordt.

Door te blijven roken tijdens de behandeling kan het zijn dat behandelingen minder effectief zijn.

Chirurgie

Roken verhoogt het risico op infectie en vertraagt wondheling en verder herstel na een operatie. Er is bovendien een sterk verhoogd risico op complicaties tijdens de anesthesie (verdoving) in vergelijking tot niet-rokers, en een verhoogd risico op long- en hartcomplicaties.

Lees meer

Bestralingstherapie

Het effect van bestralen is lager bij rokers. Roken tijdens de behandeling verhoogt het risico op nevenwerkingen, zoals o.a. ontstekingen van mond en keel, smaakverlies, droge mond, vermoeidheid, gewichtsverlies, ontstekingen van longweefsel, beender- en zacht weefselschade en stemschade. Gezond weefsel, dat onvermijdelijk mee wordt bestraald, zal minder bijwerkingen van de bestraling ervaren dankzij een beter herstel.

Chemotherapie

Roken tijdens chemotherapie verhoogt bijwerkingen zoals gewichtsverlies, spierzwakte, vermoeidheid, long- en hartproblemen. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat tabak het metabolisme van bepaalde chemotherapieën beïnvloedt. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat de effectiviteit bij rokers tot 40% lager is dan bij niet rokers. Roken kan dus zorgen dat een chemotherapie faalt.

Stoppen met roken is voor alle mensen met kanker van belang.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Roken en kanker: de voordelen van stoppen met roken

Er zijn meer dan voldoende studies die aantonen dat patiënten die stoppen met roken na kankerdiagnose een betere uitkomst hebben dan patiënten die niet stoppen met roken.
Voordelen van stoppen met roken zijn onder andere:

  • 20 minuten na het stoppen met roken: de hartslag en bloeddruk verlagen.
  • 12 uur na het stoppen: het gehalte aan koolstofmonoxide in het bloed zakt tot een normale waarde
  • 2 weken tot 3 maanden na het stoppen: de bloedsomloop verbetert en er is een verbetering van de longfunctie
  • 1 tot 9 maanden na het stoppen: hoesten en kortademigheid verminderen; de longen zijn verder gezuiverd en is de kans op infectie verminderd
Lees meer
  • 1 jaar na het stoppen: het extra risico op de ontwikkeling van hartziekten is gereduceerd tot de helft van dat van een roker die blijft roken
  • 5 jaar na het stoppen: het risico op mond-, keel-, slokdarm en blaaskanker is gehalveerd. Baarmoederhalskanker vermindert tot op het zelfde niveau als dat bij niet-rokers. Het risico op herseninfarct vermindert tot het niveau van niet rokers
  • 10 jaar na het stoppen: het risico om te overlijden aan de gevolgen van longkanker is ongeveer half zo groot als bij een persoon die nog blijft roken. Het risico op kanker van de larynx (stem) en pancreas (alvleesklier) vermindert beduidend
  • 15 jaar na het stoppen: het risico op hartziekte is hetzelfde als dat van een niet-roker

Motivatie en overtuiging

Stoppen is zeker niet eenvoudig en moet je zelf doen. De belangrijkste componenten om succesvol te stopen met roken zijn motivatie en overtuiging. Goede begeleiding en eventueel hulpmiddelen kunnen de slaagkans positief beïnvloeden.
Uw huisarts kan u daarbij goed adviseren of doorverwijzen.

Het NFtK ondersteunt al langer onderzoeken en patiëntgerichte projecten die een verbetering moeten brengen in de leefstijl van mensen met kanker. We zien overtuigende resultaten, helpt u mee?