Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Verstopping

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Verstopping

Fit in 4 weken?!

Verstopping

Een moeilijke stoelgang wordt ook wel obstipatie of verstopping genoemd. Dit betekent dat u minder vaak ontlasting heeft dan normaal. De ontlasting blijft daardoor lang in de dikke darm zitten. Hoe langer de poep (faeces) in de dikke darm zit, hoe harder en droger deze wordt. Dit komt doordat in de dikke darm vocht onttrokken wordt aan de ontlasting. Naar de wc-gaan gaat hierdoor moeizaam en/of pijnlijk. Ook kunt u last hebben van buikpijn of een vol gevoel in de buik. Er is sprake van obstipatie of verstopping wanneer u minder dan drie keer per week ontlasting hebt. De tips op deze pagina zijn veelal algemeen van aard. Het is daarom altijd noodzakelijk om met een arts of diëtist te overleggen wat een passend advies bij uw klachten.

Gratis nieuwsbrief

Klachten

Kenmerkend bij obstipatie is harde, droge ontlasting. Vaak lukt het alleen om ontlasting kwijt te raken door hard te persen. Ook kunt u last hebben van een harde opgezette buik en buikpijn.

Lees meer

Als gevolg van de  moeilijke stoelgang kunt u last krijgen van andere klachten zoals aambeien, kloofjes of scheurtjes (fissuren) in de anus. Dit kan pijn veroorzaken bij de ontlasting en kan gepaard gaan met wat bloedverlies in de ontlasting. Daarnaast kunt u last hebben van overloopdiarree . Dit is dunne ontlasting die langs de verstopping weglekt doordat de darm vol zit.

Oorzaken verstopping

Verstopping bij kanker kan verschillende oorzaken hebben. De tumor kan een oorzaak zijn wanneer deze in het spijsverteringskanaal zit en bijvoorbeeld zorgt voor een vernauwing van de darm. Een operatie kan ook een vernauwing van de darm tot gevolg hebben. Daarnaast kan het medicijngebruik, en dan met name bepaalde pijnstillers, tot obstipatie leiden.

Lees meer

Maar ook leefstijlveranderingen door de ziekte kunnen een oorzaak zijn van verstopping. Zo kan het zijn dat u minder beweegt doordat u zich niet lekker voelt en (veel) op bed ligt. Misschien bent u minder gaan eten en drinken sinds u ziek bent. Wat u eet en hoeveel u beweegt zijn belangrijk voor de werking van de darmen en ook vocht is nodig voor een normale ontlasting. Zo heeft bijvoorbeeld ook de hoeveelheid vezels in de voeding invloed op de werking van de darmen. Het kan zijn dat u minder vezels bent gaan gebruiken tijdens uw ziekte doordat u anders bent gaan eten.

Voedingsadviezen bij verstopping

Voor de behandeling is het belangrijk dat de oorzaak van de verstopping bekend is. Een oncologie diëtist of uw arts kan helpen bij het vinden van de oorzaak.

Lees meer

Vocht
Voor een goede stoelgang is voldoende vocht nodig. Vocht maakt de ontlasting namelijk soepel. Drink minimaal 2 liter vocht per dag. Dit komt overeen met ongeveer 13 glazen of 16 kopjes vocht per dag. Naast water tellen ook alle andere dranken, soep, vla en yoghurt mee.
Of u voldoende drinkt kunt u controleren door dit een dag bij te houden. U kunt dit doen door bijvoorbeeld de zelfde hoeveelheid vocht die u drinkt ook in een lege fles te gieten of door uit halve liters flesjes te drinken en bij te houden hoeveel u hiervan op een dag leeg drinkt. Let ook op de kleur van uw urine. Hierbij geldt: hoe lichter de urine hoe beter. Is de urine donker van kleur, dan heeft u te weinig gedronken.

Vezels
Zorg dat u voldoende vezels eet. Er wordt aanbevolen 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Het is hierbij echter van belang dat u daarnaast voldoende vocht binnen krijgt. Wanneer u wel vezels neemt, maar niet voldoende drinkt, wordt de stoelgang nog meer bemoeilijkt.
Voedingsmiddelen met veel voedingsvezels zijn:
• bruin- en fijn volkorenbrood, volkorenbeschuit en volkoren ontbijtkoek
• graanproducten zoals havermout, muesli en drinkontbijt met voedingsvezels
• vers fruit, vruchtenmoes, vruchtendrank met extra voedingsvezels, pruimen en vruchtensap met vruchtvlees
• groente, zowel gekookt als rauw
• aardappelen, (volkoren)pasta en (zilvervlies)rijst
• peulvruchtensoepen zoals erwtensoep en bruine bonensoep, eventueel gepureerd
• speciale pruimensiropen met een laxerende werking
• dieetpreparaten met vezels
Het voedingscentrum heeft daarnaast een overzicht gemaakt van vezelrijke producten. Hier vindt u het document met een overzicht van de hoeveelheid vezels per portie. Bij een vernauwing van de darm is het altijd belangrijk met de arts te overleggen welke voeding wel en niet mogelijk is. Extra vezels kunnen dan juist schadelijk zijn.

Overige voedingsadviezen
Naast voldoende vocht en vezels is het van belang regelmatig te eten en een ruim ontbijt te nemen. ’s Nachts bewegen de darmen namelijk minder dan overdag. Een goed ontbijt helpt om de darmen in de ochtend weer opgang te brengen.
Er bestaan geen voedingsmiddelen die zorgen voor een stoppende werking van de ontlasting. Het is daarom niet nodig om bepaalde voeding te vermijden.

Overige adviezen bij verstopping

Niet alleen voeding en vocht zijn van invloed op een verstopping. Ook beweging, het toiletbezoek en medicatie kunnen de ontlasting vergemakkelijken.

Lees meer

Beweging
Wanneer u te weinig beweegt, is het belangrijk dat u probeert meer te bewegen. Bijvoorbeeld door regelmatig een wandeling te maken. De ontlasting zal zich op die manier beter verplaatsen, waardoor de stoelgang makkelijker wordt.

Toiletbezoek
Het is belangrijk om direct naar het toilet te gaan op het moment dat u aandrang voelt. Wanneer u het toiletbezoek uitstelt, verdwijnt de prikkel en wordt de verstopping erger.

Medicatie
Bepaalde medicijnen kunnen er voor zorgen dat de stoelgang makkelijker gaat. Met uw arts kunt u overleggen welk laxeermiddel u kunt gebruiken.

©Janneke van Meel

Voeding

Alles over voeding en kanker

Lees meer

Food for Care

Het NFtK steunt dit voedingsonderzoek 

Lees meer

Onderzoek tegen kanker

Een overzicht van alle onderzoeken die het NFTK subsidieert.

 

onze onderzoeken

Eetproblemen

Eten kan nogal een opgave worden als je kanker hebt.

Lees meer

Voedingstherapie bij kanker

Een verbeterde voedingssituatie moet patiënten weerbaarder maken in het zware behandeltraject.

Lees Meer

Ondervoeding

Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen en energie. ‘Gewoon gezond eten’ is dan vaak niet meer voldoende.

Lees meer

Recepten bij eetproblemen

Voor hen die moeite hebben met eten als gevolg van de behandeling

Lees meer