Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eetproblemen bij kanker een patiënt vertelt

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Eetproblemen bij kanker hoe ga je hier mee om

Eetproblemen door kanker hoe ga je hier mee om?

Ik heb kanker aan mijn rechter stembandkwab gehad. Heb chemo en bestralingen gehad aan de hals en iets voorbij de hals. De bestraling duurde zo’n 20 min elke dag en ongeveer 7 weken lang, dacht ik. Ik heb ook een petslangetje in mijn maag gehad voor de voeding die ik zelf rechtstreeks in mijn maag moest spuiten. Dat heb ik ongeveer anderhalve week volgehouden. Toen heeft mijn vrouw het eten door de blender gedaan zodat ik toch mijn voeding normaal kan eten. Hoewel het erg moeilijk gaat met slikken, heb ik toch nog steeds de discipline om dit te doen. Daardoor zijn mijn slikspieren tóch sneller normaal gaan functioneren.

 

Wat ik doe, is de smaak die je in gedachten hebt, inbeelden en de maaltijd opeten en doorslikken. Dus met andere woorden discipline en een heel positieve instelling.

 

Ik deed ook mee aan de slikonderzoek van het UMCG. Prof.Dr.Langedijk vertelde dat het goed is om gewoon door te gaan met slikken want dat stimuleert je slikspieren. Wat ik overgehouden heb van de bestralingen is dat ik geen reuk en smaak meer heb. Verder zijn mijn speekselklieren ook verbrand daardoor heb ik altijd een droge mond. In 2017 zei Prof.Dr. Langedijk tegen mij het ziet er goed. Nu wordt alleen nog mijn bloed gecontroleerd om de 6 maanden.

Ik hoop dat ik een kleine steentje bij kan dragen met mijn verhaal. Ik weet dat het heel moeilijk is, doordat je smaakpapillen niet meer werken zodat je geen eetlust meer hebt maar toch moet eten en doorslikken.

Ven Nahumury

 

Het NFtK ondersteunt al langer onderzoeken en patiëntgerichte projecten die een verbetering moeten brengen in de leefstijl van mensen met kanker. We zien overtuigende resultaten, helpt u mee?

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.