Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Houtsmullerdieet

Houtsmullerdieet

De basis van het Houtsmullerdieet is nog steeds het Moermandieet, maar het is geen strikt vegetarisch dieet meer: vette vis is niet alleen toegestaan maar wordt zelfs aanbevolen. Daarnaast wordt beperkt gebruik van lever en zwezerik voorgesteld. Melk wordt aanbevolen, zolang het maar niet te veel vet bevat. Yoghurt en kwark, zolang het melkzuur erin maar rechtsdraaiend is. Relatief vetarme kazen zijn toegestaan.

De selectie van toegestane soorten groente en fruit is uitgebreid en ook hierdoor is het makkelijker geworden om smakelijk te eten met het dieet. Ter bevordering van de hoeveelheid groente die geconsumeerd moet worden, is het maken van groentesappen aangeraden. Aardappelen worden niet langer verboden en zelfs hoger ingeschat dan rijst. Beperkt koffie drinken, groene thee en water worden ook toegestaan, zwarte thee niet.

Daarnaast heeft Houtsmuller ook het nemen van extra voedingssupplementen meer benadrukt en in feite is hieruit ook de niet-Toxische Tumor Therapie ontstaan, zoals deze door een zeer beperkt aantal artsen in Nederland wordt uitgeoefend.

Houtsmuller dacht met zijn voedingsadvies de tumor uit te hongeren: door weinig makkelijke brandstoffen als suiker en verzadigde vetten toe te voeren, weinig eiwit als bouwstof en tevens stoffen toe te voegen die de vaatgroei remmen zodat de tumor moeilijk kan groeien en ook moeilijker kan uitzaaien. In de jaren 90 was hij auteur van het boek “Niet-toxische tumortherapie: een aanvulling” en mede-auteur van “Het Dr. Houtsmullerdieet, voeding als sterk wapen tegen kanker”, waarin hij een dieet beschrijft dat gunstig zou werken bij de behandeling van kanker. Deze laatste boeken hebben veel publiciteit en controverse veroorzaakt.

Houtsmuller was als diabetoloog en wetenschappelijk hoofdmedewerker, verbonden aan het Rotterdamse Oogziekenhuis, onderdeel van de Erasmusuniversiteit. Hij was van 1974 tot 1986 lid van de Voedingsraad. Houtsmuller beweerde dat hij zichzelf, met behulp van zijn dieet, had genezen van een uitgezaaide en niet meer te behandelen vorm van kanker, een melanoom op het been. Later is gebleken dat hij geen uitgezaaide kanker heeft gehad.

Houtsmuller heeft geprobeerd, door te zoeken naar publicaties, het Moerman dieet aan te passen en te onderbouwen. Helaas is er weinig overtuigend wetenschappelijk bewijs van genezing bij patiënten met kanker. Het Nationaal Fonds tegen Kanker is van overtuigd dat een bewustere levensstijl zal bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en mogelijk ook bijdragen aan een grotere overlevingskans. Op de hoogte blijven schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief. Meer weten over een wetenschappelijk bewezen aanpak om een betere conditie te krijgen en daarmee de kans op meer succes te vergroten? Klik dan hier! Om een persoonlijk afgestemd dieet, passend binnen het totale behandelplan, samen te stellen is een oncologie diëtist beschikbaar.

Bronnen Houtsmullerdieet:
Het Dr. Houtsmullerdieet – Houtsmuller en Lubrecht, Bohn Stafleu van Loghum,
ISBN 90-313-2489-2
Niet-Toxische Tumortherapie – Houtsmuller, Bohn Stafleu van Loghum,
ISBN 90-313-1951-1