Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Gerson dieet tegen kanker?

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Gersondieet tegen kanker?

Gersondieet

Max Gerson (1881-1959), een Duitse arts was de grondlegger van het Gersondieet. Het dieet bestaat voornamelijk uit verse vruchten en groenten, terwijl specerijen, vet, zout, gerookte en ingemaakte etenswaren verboden zijn. Als medisch student merkte Gerson dat zijn migraine minder werd met dit dieet. Eenmaal aan de slag als praktiserend arts begon hij dit dieet gaandeweg voor steeds meer ziekten voor te schrijven: tuberculose, hersenvliesontsteking, arteriosclerose, artritis en vanaf 1928 kanker.

In 1936 ontvluchtte hij de nazi’s en vond een nieuw werkterrein in de VS. Daar verfijnde hij de antikankerversie van zijn dieet, door ook koffie, thee, alcohol, koek, roomijs, witte bloem, suiker en paddenstoelen te verbieden. Verdere onderdelen van het Gersondieet zijn rauwe gemalen kalfslever, veel extra kalium en klysma’s met koffie en wonderolie. Patiënten die zich beroerd voelen door deze behandelingen krijgen te horen dat dit komt door het uitscheiden van heel veel gifstoffen uit hun lijf. De darmspoelingen kunnen leiden tot infecties, uitdroging, een disbalans in zout en andere mineralen in het lichaam en hart- en longproblemen veroorzaken. Dit zou kunnen leiden tot versneld overlijden.

De huidige Gersonklinieken in Mexico en Hongarije claimen kanker te kunnen genezen. Helaas is daar nooit enig (wetenschappelijk) bewijs voor gevonden. Er zijn studies naar het Gersondieet geweest, echter de resultaten waren negatief.

Wat mooi zou het zijn als met een aanpassing in leefstijl kanker zou kunnen worden genezen. Er lijkt helaas geen enkele methode te zijn die dat waar kan maken. Mensen die kanker hebben, en zeker de mensen waarvoor geen behandeling meer mogelijk is, zullen iedere strohalm pakken. Het pijnlijke van dergelijke ongefundeerde en misleidende beweringen is dat het mensen met kanker en hun naasten valse hoop geeft.

Ten eerste zijn mensen met kanker die uitbehandeld zijn vaak in deze laatste levensfase veel geld kwijt aan een dergelijk dieet¹. Daarbij kan het volgen van deze diëten enorm belastend zijn, leiden tot bijwerkingen en tal van complicaties. Dit kan weer leiden tot verdere verzwakking van het lichaam waardoor de kwaliteit van leven snel verslechtert of een bespoedigd overlijden als gevolg heeft.

Daarnaast is het bijzonder slechte reclame voor de werkelijke waarde, dus wetenschappelijk onderbouwd, die voeding voor mensen met kanker wel kan hebben. Bijzonder demotiverend omdat het aanpassen van de leefstijl ook na de diagnose van zeer grote waarde kan zijn. Gezonde voeding, beweging en welzijn ter aanvulling van bestaande kankertherapieën zijn een prima onderdeel van de behandeling en zullen het succes ervan juist verhogen.  Wij berichten hierover regelmatig in onze nieuwsbrief.

Het aanbieden van deugdelijke professionele begeleiding voor een gezonde leefstijl na de diagnose kanker komt hiermee onder druk te staan doordat door dergelijke misleidende voedingsinfluencers onterechte claims worden gemaakt zoals de genezing van kanker. Dat is zeer te betreuren.

Het Gersondieet kan kanker niet genezen! Diverse onderzoeken naar het Gersondieet bewezen dat deze in het geheel niet hielp kanker te genezen, maar integendeel soms de dood onnodig bespoedigde. Sommige van deze studies met negatief resultaat werden gedaan door personen die Gerson gunstig gezind waren.

Op grond hiervan volgde er in Amerika een verbod op de kliniek die de Gerson behandeling en uitvoering aanbood en moest deze vertrekken naar Mexico. Later heeft men de overstap naar Europa gemaakt waarbij gekozen is om zich in Hongarije te vestigen (mogelijk in verband met minder strenge regels). Helaas zijn er ook in Nederland voedingstherapeuten te vinden die het Gersondieet aanbieden en daarmee valse hoop geven aan mensen die zich vastklampen aan deze laatste strohalm.

Wij vinden dit onbegrijpelijk en bijzonder jammer. Het Nationaal Fonds tegen Kanker is er van overtuigd dat een bewustere levensstijl zal bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en aan een grotere overlevingskans. Om een persoonlijk afgestemd dieet, passend binnen het totale behandelplan, samen te stellen is een oncologie diëtist in de meeste ziekenhuizen beschikbaar.

Algemeen geldt dat het optimaliseren van de lichamelijke conditie door goede voeding en voldoende fysieke inspanning alsook een goede geestelijke conditie bijdraagt aan het succes van een kankerbehandeling. Het Nationaal Fonds tegen Kanker maakt daarom voorlichting en onderzoek naar voeding, beweging en welzijn in Nederland mogelijk. Steunt u dat ook? U kunt hier bijdragen aan een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Wilt u zelf starten om binnen 4 weken uw conditie te verbeteren? Kijk dan HIER!

Bronnen
Vereniging tegen Kwakzalverij
Wikipedia
National Cancer Institute