Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Goed of kwaadaardig?

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Goed of kwaadaardig?

Is het kanker?

Een knobbeltje in ons lichaam kan wijzen op kanker maar ook op een ongevaarlijke tumor (een gezwel of cyste). Wat is eigenlijk het verschil?

Niet ieder knobbeltje dat we in ons lichaam voelen is kanker. Maar als u een knobbeltje voelt dat u niet vertrouwt, ga dan voor de zekerheid wel naar uw huisarts. Vaak zal het gaan om een goedaardig gezwel, dat verder niet gevaarlijk is (maar waar soms wel iets aan gedaan moet worden, bijvoorbeeld omdat het pijnlijk op een zenuw drukt). Als de huisarts het niet zeker weet, zal hij of zij u voor onderzoek doorverwijzen naar een kankerspecialist (oncoloog) in het ziekenhuis.

Fit in 4 weken?!

Goedaardige tumor

Een tumor (een klompje cellen) met een kapsel (een sterke schil of wand) waar de zich alsmaar delende cellen in blijven zitten. Deze kan wel groot worden en daardoor problemen geven. Maar de cellen zaaien niet uit. We noemen zo’n tumor goedaardig of ‘benigne’ (Latijn voor: goedaardig).

Gratis nieuwsbrief

Kwaadaardige tumor

Een tumor zonder schil, waardoor de klomp cellen door het omliggende weefsel heen groeit en dit wegdrukt of vernietigt. We noemen zo’n tumor kwaadaardig of ‘maligne’ (Latijn voor: destructief, kwaadaardig). De cellen kunnen loslaten van de tumor en uitzaaien. Bij een kwaadaardige tumor gaat het dus over kanker.

Goedaardig met kwaadaardig gedrag

Een in principe goedaardige tumor die door de plaats ervan zich toch kwaadaardig kan gedragen, door druk op andere organen (zoals een hersentumor).

Andere vorm

De vorm is ook verschillend. Een goedaardige tumor is vaak rond. Maar een kwaadaardige tumor groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. De sprieten van de kanker groeien door de wand van omliggende bloedvaten of lymfevaten heen. Cellen van de tumor die in de bloedbaan of een lymfevat terechtkomen kunnen loslaten en zich door het lichaam verspreiden. Wanneer ze zich ergens anders hechten, groeit er soms op die plek een nieuwe tumor. Dit noemen we een uitzaaiing of metastase.

Eén ding staat als een paal boven water: wetenschappelijk onderzoek blijft nodig om de strijd tegen kanker te winnen. Om zo mensen met kanker een langer beter leven te geven. Het Nationaal Fonds tegen Kanker gebruikt uw donatie vooral om Nederlands onderzoek te steunen. Geen ander fonds besteedt zo gericht aandacht aan voeding, beweging en welzijn voor mensen met kanker in Nederland.

Fit voor chemo

Een programma dat herstel van darmkankerpatiënten na de operatie verbetert én versnelt om tijdig te kunnen starten met chemo.

Lees meer

FIt bij kanker

Programma om mensen met kanker zo fit mogelijk te krijgen én te houden.

Lees meer