Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Irreversibele-Elektroporatie: IRE

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » IRE

Irreversibele elektroporatie (IRE)

Irreversibele elektroporatie (IRE) is een nieuwe techniek gebruikt bij de behandeling van bepaalde tumoren. Deze techniek maakt gebruik van elektrische energie: door de toediening van meerdere korte stroomstoten van zeer hoog voltage aan tumorweefsel met behulp van het Nanoknife, wordt de bestaande membraanpotentiaal van cellen ontwricht. Hierdoor ontstaan kleine defecten (nano-poriën) in de celmembraan. De cel verliest hierdoor haar homeostatische eigenschappen, wat leidt tot celdood. Het voordeel boven andere technieken is dat IRE selectief de cellen vernietigt op plaatsen waar andere behandelmethoden niet bij kunnen. Hierdoor kunnen tumoren die vlakbij kwetsbare structuren zoals galwegen, bloedvaten, ureters en zenuwen liggen veilig opgeruimd worden.

Deze techniek wordt ook gebruikt in de studie naar alvleesklierkanker, PANFIRE gesubsidieerd door het Nationaal Fonds tegen Kanker. Gekeken wordt naar de veiligheid en effectiviteit van IRE bij tumoren in de alvleesklier.

Meer over IRE kunt u lezen in het artikel verschenen in KIJK3/2015

https://www.youtube.com/watch?v=xiXJOYqAHoo

PANFIRE studie