Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

NanoKnife

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Nanoknife

Nanoknife een nieuwe behandeloptie

Irreversible Electroporation (IRE) ook wel Nanoknife genoemd, is een nieuwe chirurgische techniek waarbij geen mes maar elektrische stroom wordt gebruikt. Tussen twee of meer elektroden wordt een klein stukje weefsel met hoogfrequente elektrische stroom behandeld met behulp van naalden. Door deze stroomstoten ontstaan kleine gaatjes in de wanden van de tumorcellen, waarna de cellen afsterven en door het lichaam worden opgeruimd. Hierdoor ontstaan er geen grote inwendige wonden en kan er snel herstel plaatsvinden. Een ander voordeel van deze methode is dat er ook geopereerd kan worden in moeilijke gebieden (met veel bloedvaten, zenuwen en afvoergangen). Met de huidige technieken kan dit niet. De elektroden worden met behulp van beeldvormende technieken geplaatst. Daarom wordt deze behandeling ook niet door een chirurg maar door een radioloog uitgevoerd, een zogenaamde interventieradioloog.

Het Nanoknife wordt ook toegepast in PANFIRE, de studie naar effectiviteit en veiligheid van het Nanoknife bij pancreastumoren. Deze studie is gefinancierd door de donateurs van het Nationaal Fonds tegen Kanker.

Meer over Nanoknife kunt u lezen in het artikel verschenen in KIJK3/2015

https://www.youtube.com/watch?v=xiXJOYqAHoo