Kurkuma & Kanker

Kurkuma

Het Nationaal Fonds tegen Kanker heeft twee onderzoeken met kurkuma in het AMC gesubsidieert. Te weten:

  • Onderzoek naar de werkzame stof curcumine in de behandeling bij kanker aan het AMC o.l.v. Michal Heger.
  • Onderzoek naar de behandeling van slokdarmkankerpatiënten met kurkuma en dendritische celtherapie (een eveneens weinig belastende therapie voor kankerpatiënten).

 

A. Curcumine bij behandeling van kanker

Titel onderzoek:’Zinc phthalocyanine-containing multi-targeting liposomes for the treatment of solid tumors by photodynamic therapy following chemopreventive preconditioning with curcumin’.
Uitgevoerd door: AMC, afdeling AMC-Experimentele chirurgie, o.l.v. Dr. Michal Heger.
Periode: 2012-2016

Samenvatting

De stof kurkuma (geelwortel, in het Engels turmeric) kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van kanker. Groot voordeel van deze stof is dat deze niet giftig is voor de mens. Kurkuma speelt een rol bij apoptose (celdood) en kan daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien. Echter de rol die kurkuma kan betekenen voor de behandeling van kanker moet nog verder wetenschappelijk worden uitgezocht.

Leest u hier een interview met Michal Heger.

B. Curcumine bij dendritische celtherapie

Titel onderzoek: ‘Evaluation of dendritic cell therapy and curcumin as a combinatorial therapy for treating oesophageal cancer’.
Uitgevoerd door: AMC, afdeling; Gastro-enterologie en Hepatologie, o.l.v. Dr. S.K. Krishnadath.
Periode: 2007 -2012

In dit onderzoek wordt gekeken hoe kurkuma gebruikt kan worden om de werking van dendritische celtherapie te verbeteren bij slokdarmkankerpatiënten. Er zijn tot nu toe maar weinig patiënten die van slokdarmkanker genezen. Dendritische celtherapie is een betrekkelijk nieuwe methode om het immuunsysteem van een kankerpatiënt zodanig te stimuleren dat het kankercellen weer herkent en opruimt.

In feite is kanker namelijk het gevolg van een falend immuunsysteem dat normaal gesproken kankercellen meteen aanvalt en geen kans geeft uit te groeien tot een tumor. De verwachting is dat de immuun versterkende kurkuma het effect van de celtherapie versterkt.

Een wetenschappelijk artikel over dit onderzoek is verschenen in Frontiers in Oncology