Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Het belang van bewegen bij kanker

Informatiefolder

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Bewegen bij kanker

Meer bewegen bij kanker helpt

Als u kanker hebt en daarvoor behandeld wordt, is de kans groot dat u door de combinatie van de ziekte en de behandeling vermoeid raakt. Veel rust lijkt dan beter dan fysieke inspanning. Toch blijkt in veel gevallen het tegendeel waar. Juist door meer te bewegen bij kanker, of zelfs te sporten, bestrijdt u die vermoeidheid effectiever. In deze folder leggen we uit hoe dat zit.

Wie bij de diagnose kanker een redelijk goede conditie en voldoende spiermassa heeft, zal een chemokuur of bestraling beter kunnen doorstaan. Ook komt uit onderzoek naar voren dat wie tijdens de behandeling lichamelijk actief blijft, positieve gezondheidseffecten ervaart. Zo is chemotherapie beter te verdragen als u voldoende blijft bewegen. En u verkleint daarmee ook het risico op voortijdig stoppen van de behandeling. In geval van een operatie wordt het herstel bespoedigd als u fysiek actief bent – zowel vóór als na de ingreep. Helpt u mee om mensen met kanker te laten sporten? Klik dan hier!

Vermoeidheid bestrijden

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten bij kanker. Zo’n 85 procent van de kankerpatiënten krijgt ermee te maken. Niet alleen de ziekte zelf put uit, maar ook de behandeling vraagt veel van het lichaam. Bovendien kunt u uw eetlust verliezen en dat draagt evenmin bij aan het behoud van energie. De vermoeidheid die door dit proces ontstaat, kan nog jaren na een behandeling aanhouden. Een voor de hand liggend ­antwoord op vermoeidheid is rustig aan doen. Tegenwoordig denkt de medische wereld daar anders over. Door voldoende te bewegen bij kanker, of zelfs te sporten, kunt u uw moeheid aanzienlijk terugdringen. Belangrijk daarbij is ook dat u er zo snel mogelijk na de diagnose mee begint.

De voordelen van bewegen

Lichamelijk actief zijn bij kanker heeft verschillende ­positieve effecten. We zetten ze hier op een rijtje:
• Het helpt om u minder moe te voelen.
• Als u meer energie hebt, kunt u beter de ­alledaagse dingen blijven doen.
• Bewegen of sporten zorgt voor afleiding en ­ontspanning. Goed voor uw mentale conditie.
• De behandeling geeft minder bijwerkingen.
• Na de behandeling treedt er sneller herstel op.
Er zijn dus de nodige voordelen. Maar als ­kankerpatiënt zult u zich mogelijk wel ­afvragen: hoe pak ik het aan? Wat kan ik in mijn ­geval het beste doen en waar ligt de grens?

Professionele begeleiding

Als kankerpatiënt kunt u natuurlijk gewoon beginnen met bewegen en daarmee zelf direct bijdragen aan een succesvollere behandeling. Het NFtK geeft er echter de voorkeur aan dat mensen met kanker worden begeleid door een in kankerzorg gespecialiseerde fysiotherapeut. Verschillende Nederlandse zieken­huizen bieden momenteel dit soort begeleiding aan. Als u deelneemt aan een bewegingsprogramma, wordt er voor u uitgezocht welke inspanning u in welke fase aankunt. De fysio­therapeut zal de duur, de intensiteit en de aard van het bewegingsprogramma steeds weer zorgvuldig afstemmen op uw mogelijkheden van het moment. Ook een licht programma kan al helpen om vermoeidheid en andere klachten te doen verminderen.

 

Vraag om advies

Als uw behandelaar niet over een bewegings­­programma begint, vraagt u er dan zelf naar. Mogelijk kan het ziekenhuis u deze fysiotherapeutische zorg op maat gewoon bieden.

Ook adviseren wij u te informeren naar de inzet van een diëtist bij uw behandelplan. Juist de combinatie van voeding­­sadviezen en een bewegingsprogramma kan ­wezenlijk bijdragen aan het behoud of verbeteren van uw conditie. Voordat u aan een bewegingsprogramma deelneemt, is het van belang om bij uw ziektekosten­verzekeraar te informeren naar de vergoeding­­en voor een dergelijke behandeling.

Ons streven

De Nederlandse kankerzorg geldt als een van de beste ter wereld. Maar dat is voor het NFtK geen reden om achterover te leunen. Zolang er jaarlijks zo’n honderdduizend mensen de diagnose kanker krijgen en er in een jaar tienduizenden aan de ziekte overlijden, is het nodig de kankerzorg verder te verbeteren: met behandeltrajecten waarin voeding, beweging en welzijn een vaste plaats hebben. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een bredere zorg het perspectief en de levenskwaliteit voor mensen met kanker vergroot. En daar knokken we voor. Wilt u ons gratis volgen klik dan hier.

Wilt u deze folder downloaden als PDF? Klik hier