Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

HAI Leverchemotherapie

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » HAI Lever chemotherapie

HAI Leverchemotherapie

Hepatic Artery Infusion (HAI) is een techniek van chemotherapietoediening waarbij het geneesmiddel niet via de aderen in de arm wordt toegediend maar via directe inspuiting in de slagader van de lever. Deze behandeling is vooral zinvol als de te behandelen tumor of tumoren zich in de lever bevinden. Hierdoor kan het middel veel directer inwerken en in een hogere concentratie bij de kankercellen aankomen. Een bijkomend voordeel is dat de lever zelf ook al een groot deel van het medicijn direct kan afbreken, waardoor er veel minder van in de rest van het lichaam terecht komt. Bekende bijwerkingen als misselijkheid en kaalheid worden sterk verminderd of kunnen zelfs uitblijven.

Omdat levertumoren in de westerse wereld meestal geen primaire tumoren zijn maar uitzaaiingen van tumoren in de buik, zal deze techniek vooral in dit laatste geval kunnen worden toegepast. Daarbij komt dat het technisch moeilijker is om de leverslagader aan te prikken dan om een infuus in de arm aan te leggen. Ondanks deze beperkingen is HAI een goede methode om een gerichtere en effectievere behandeling te geven. De behandeling wordt in een aangepaste vorm o.a. in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toegepast, met gunstige resultaten.