Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Baris

‘HOE KITESURFEN MIJ HIELP TIJDENS HET HERSTELPROCES NA DE DIAGNOSE KANKER’.

Het verhaal van Baris

Gratis nieuwsbrief

Ken je het verhaal van de man wiens leven binnen 10 seconden ondersteboven stond? Waarschijnlijk wel. Helaas kennen velen van ons soortgelijke verhalen. In Nederland alleen al krijgen 12 mensen per uur slecht nieuws. Dat zijn ongeveer 110.000 mensen met een nieuwe kankerdiagnose per jaar!
Elk verhaal na de diagnose is uniek. Ik vertel graag het mijne om aandacht te vragen voor de ondersteunende werking van leren kitesurfen tijdens het herstelproces na een kankerdiagnose.

Mijn naam is Baris. Ik was 38 jaar, mijn leven zag er goed uit. Ik had een fantastische vrouw en twee prachtige jonge kinderen. Mijn vrouw, Marieke, was haar opleiding tot kinderarts en een promotieonderzoek aan het afronden en ik werkte met plezier in de zakelijke reis- en evenementen industrie.

Eind mei 2016 nam ons leven een noodlottige wending toen ik een knobbel voelde. Een controle bij de huisarts werd de volgende dag al gevolgd door een bezoek aan de uroloog. Binnen 4 dagen werd ik gediagnostiseerd met teelbalkanker en geopereerd. Daarna ging ik naar huis met een pijnlijk lichaam en geest. Ik voelde me verslagen en hopeloos verloren.

Bij de eerste controle na drie maanden waren er geen uitzaaiingen. Echter in december van datzelfde jaar werd er vlakbij mijn linker nier een uitzaaiing gezien. In de voorafgaande periode was ik mijn baan kwijtgeraakt, en zaten we middenin de voorbereidingen van een emigratie; we hadden besloten om de kans aan te grijpen om voor het werk van Marieke een jaar naar Bonaire te gaan met ons gezin. Vlak voor ons vertrek ging ik dus nog drie weken lang dagelijks naar het ziekenhuis voor radiotherapie.

Nadat we op het mooie Bonaire waren aangekomen, begon Marieke met haar werk in het ziekenhuis, gingen de kinderen naar school en had ik eindelijk de tijd om gewoon te zitten en alles te verwerken. Mijn wereld stortte in elkaar. Ik voelde me alleen, verloren, angstig, onzeker, jaloers, gefrustreerd, zwak, en ongeduldig, en dat alles tegelijk. Ik was constant bang om Marieke te verliezen, bang voor de terugkeer van de kanker en uiteindelijk op jonge leeftijd te sterven. Deze gevoelens leidden tot moeilijke gesprekken en ruzies tussen ons, slapeloze nachten en veel woede. Dit was absoluut niet wat we vooraf hadden gehoopt mee te maken tijdens ons verblijf op een paradijselijk eiland.

Toen zijn we samen gestart met het nemen van kitesurf lessen. We vonden daarin een gemeenschappelijke activiteit die voor ons beiden nieuw en uitdagend was. Samen lessen volgen moedigde ons aan. Op het kitestrand zijn zorgde voor ontspanning en het bracht ons in contact met de vriendelijke gemeenschap van kitersurfers. Het zorgde voor een nieuw onderwerp in ons leven dat geen emotionele lading had. Het was gewoon heel leuk en we werden er verliefd op. De spanningen thuis kregen een uitlaadklep.

Kiten werd mijn beste vriend, mijn passie, mijn psychotherapeut. Het gaf me vrijheid, hoop en trots. Op het water had ik momenten alleen zonder me verloren of angstig te voelen. Door het kiten voelde ik me mentaal en fysiek sterker, gelukkiger, socialer en zelfverzekerder. Bovenal heeft kitesurfen ons leven als gezin helpen verbeteren.

Deze positieve ervaringen willen we graag delen. Daarom is Kite4Life Foundation opgericht. Ons doel is om (ex-)kankerpatiënten te helpen leren kitensurfen en gevoelens van vrijheid, hoop en trots in hun levens (terug) te brengen. Om dit te bereiken zullen we een jaarlijks terugkerende evenement organiseren en beginners kitesurf lespakketten faciliteren. Tijdens onze evenementen zullen ervaringen en passie gedeeld worden en aandacht gevraagd worden voor het concrete doel = het schenken van een beginners kitesurflespakket van 9 uur aan patiënten en hun directe naasten.

In 2019, het eerste seizoen van Kite4Life, hebben 30 deelnemers kennis gemaakt met deze magische sport. Lees hier een aantal reacties en hier de eerste resultaten van de studie naar de kwaliteit van leven bij de deelnemers van Kite4Life en de invloed van het leren kitesurfen.

Ben je of ken je iemand die er aan toe is om, met zijn of haar naaste, de natuurlijke elementen te trotseren en te leren kitesurfen? Schrijf je dan hier in voor het 2021 seizoen of neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Dank voor het lezen!Kite4Life
Baris

Meer informatie

website: Kite4Life
info@kite4lifefoundation.org