Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Proefschriften

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Proefschriften

Proefschriften

Het Nationaal Fonds tegen Kanker ondersteunde promovendi die onderzoek naar kanker hebben verricht. Hier vindt u een overzicht van de betreffende proefschriften.

Afweer tegen kanker
  • dr. Nikki Buijs- VU AmsterdamArginine/Nitric oxide metabolism in surgical oncology. Dit proefschrift behandelt de rol van het ­aminozuur arginine in ons lichaam. Deze stof is essentieel voor een goed werkend afweersysteem en daarom erg belangrijk in de strijd tegen kanker. Een kwaadaardige tumor en een operatie echter verminderen de arginineconcentraties in het menselijk lichaam. Door kankerpatiënten rond hun operatie voeding met extra arginine te geven, ontstond een betere overleving.
Alvleesklierkanker Nanoknife (IRE) PANFIRE studie
Alvleesklierkanker operatie en overlevingskansen
Betulinezuur
Bewegen bij kanker
Curcumine, photodynamische therapie
Ondervoeding en kanker
Dieet restrictie voor operatie, lifestyle en alvleesklierkanker, MRI bij borstkanker
Neutrofielen, radiologie bij longkanker, biomarkers ovarium carcinoom, genetica darmkanker, borstklier
ATP in thuiszorg, slokdarmkanker, acrylamide dieet, stamcel, e.a. proefschriften
Alcohol darmkanker, gereguleerde celdood, zelfdoding kankercel, chirurgie, BMHKanker, e.a. proefschriften
Kanker vaccins, stamcel transplantatie, schildklierkanker
Vermoeidheid bij kanker
  • dr. Jonna van VulpenUMC Utrecht  Effects of exercise on cancer-related fatigue: moving forward  Dit proefschrift gaat over onderzoek naar het effect van fysieke training op vermoeidheid die is ontstaan door kanker en kankerbehandelingen. Vermoeidheid geldt als een van de meest voorkomende bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen. Deze vermoeidheid heeft veel negatieve gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt. Hierdoor kunnen werken en deelnemen aan sociale activiteiten moeilijker worden. En wie steeds moe is, loopt een grotere kans in een zwaarmoedige stemming te raken. Gelukkig bestaat er een veelbelovende behandeling: lichamelijke training. In haar promotieonderzoek laat Jonna van Vulpen zien dat fysieke training, bij voorkeur onder deskundige begeleiding, positieve effecten heeft op vermoeidheid bij mensen met verschillende typen kanker.
Voeding en kanker

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een intensieve voedingsbegeleiding van deze patiënten geen effect had op de spiermassa tijdens chemotherapie. Mogelijk had intensieve voedingsbegeleiding wel een gunstig effect op het lichaamsgewicht en op de overlevingsduur, echter dit moet in een grotere patiëntengroep verder onderzocht worden.

Welzijn en kanker

Patiënten met een hersentumor worden vaak geconfronteerd met problemen in de denkfuncties (cognitieve stoornissen) ten gevolge van de ziekte en de behandeling. Deze problemen kunnen het dagelijks leven van patiënten, en dat van hun naasten, negatief beïnvloeden en uiteindelijk zorgen voor een lagere kwaliteit van leven. In het proefschrift werd er dieper ingegaan op het meten van neuropsychologische uitkomsten bij hersentumorpatiënten, en op het inzetten van eHealth cognitieve revalidatie, met als uiteindelijk doel de nazorg voor patiënten die geopereerd worden aan een hersentumor te kunnen verbeteren.

In dit onderzoek aandacht om welzijn en de kwaliteit van leven van de patiënten verbeteren door de symptoomcontrole en psychosociale ondersteuning te optimaliseren. De meerderheid van de kankerpatiënten met psychosociale problemen hebben achter geen behoefte heeft aan deze ondersteuning maar meer behoefte aan het bespreken van emotionele zorgen wat het welzijn van patiënten kan verbeteren.’