Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Op naar een betere conditie voor ouderen met darmkanker

Van kwetsbaar naar weerbaar; op naar een betere conditie voor ouderen met darmkanker

  • Proefschrift Dr. Emma R. J. Bruns – Amsterdam UVA. “Towards Resilience. Prehabilitation for the elderly with colorectal cancer “.

 

Emma R. J. Bruns – Amsterdam UVA. “Towards Resilience. Prehabilitation for the elderly with colorectal cancer”.

We worden allemaal ouder en de komende jaren zal het straatbeeld steeds grijzer kleuren. Daarmee zal ook het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met darmkanker toenemen. Per jaar zijn dat er zo’n 15 000 en daarvan is het grootste deel ouder dan 65.

Een operatie vormt de hoeksteen van de behandeling van darmkanker en helaas gaat dat altijd gepaard met een zeker risico op complicaties zoals een infectie of een naadlekkage. Juist de oudere patiënt heeft meer kans op dergelijke complicaties. Met het klimmen der jaren neemt onze weerbaarheid geleidelijk af en zijn we minder goed in staat een tegenslag ongeschonden op te vangen.

In dit proefschrift hebben we ons twee kernvragen gesteld: wat maakt een oudere patiënt kwetsbaar en is het mogelijk voorafgaand aan een operatie voor darmkanker de conditie te verbeteren?

Wat maakt kwetsbaar? Met ouderdom komt geleidelijke achteruitgang van spierkracht, zintuiglijke vermogens en conditie. We toonden aan dat het mogelijk is om op basis van een eerste indruk een vrij betrouwbare uitspraak te doen over de kwetsbaarheid van een oudere patiënt. Daarnaast keken we meer specifiek naar kwetsbaarheid rondom een operatie en bleek een verminderde hoeveelheid spiermassa een onafhankelijke voorspeller te zijn voor complicaties zoals bijvoorbeeld opname op een intensive care.

Als spierkracht een onafhankelijke voorspeller is, zou het dan mogelijk zijn om de conditie van kwetsbare patiënten preoperatief te verbeteren? Hiervoor hebben we de Fit4SurgeryTV-pilotstudie uitgevoerd. Door middel van een kleine televisie waarop oefeningen en dieetadviezen werden getoond, volgden een aantal kwetsbare ouderen voorafgaand aan hun operatie voor darmkanker, dit trainingsprogramma. We toonden aan dat het ook bij deze groep mogelijk is om een dergelijke training uit te voeren.

Dit proefschrift is een bescheiden begin en een kans om de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande risico’s aan te pakken en mogelijk te voorkomen.

Foto Odette de Nijs

proefschriftEmma Bruns foto Odette de Nijs

Verdediging proefschrfit

Verdediging proefschrift