Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Nathalie van Dam

“Zelf de regie pakken”

Het verhaal van Nathalie van Dam

Gratis nieuwsbrief

Foto© Stefan Segers

“Toen ik op 48-jarige leeftijd de diagnose borstkanker kreeg, werd mijn wereld op zijn kop gezet. Na de eerste fase van shock en ongeloof dacht ik: wat kan ik zelf doen om met de diagnose en het behandeltraject om te gaan?”

Lees meer

“Toen ik hoorde dat ik kanker had, vond ik dat ik het aan mezelf verplicht was om iets te gaan ‘doen’. Als coach en trainer begeleid ik mensen hoe om te gaan met vraagstukken in hun leven. Wie ben ik om nog met andere mensen te werken, als ik nu zelf niet de regie oppak als het gaat om mijn ziekte?, dacht ik.”

Hulpbronnen

“Ik moest daartoe wel over een drempel stappen, want ik voelde me somber bij het vooruitzicht van jarenlange behandelingen:

Lees meer

een operatie, intensieve bestraling, chemotherapie, immunotherapie en dan ook nog minstens vijf jaar hormoontherapie. Ik wist daarom wat me als eerste te doen stond, namelijk hulpbronnen inschakelen: alles wat me in een andere stemming zou brengen, die voor mij wel helpend is. Want aan het gegeven dat ik kanker heb, kan ik niks doen. Wel aan hoe ik ermee omga.”

Schrijven

“Het eerste wat ik toen ben gaan doen, is schrijven over mijn ervaringen, gedachten en gevoelens.

Lees meer

Ongecensureerd en puur voor mezelf. Angst, onmacht, rouw, worstelen met leven en dood, zoeken naar zingeving, gevoelens van schuld en schaamte: het kwam allemaal voorbij. Het schrijven hielp me enorm om rust te krijgen in mijn volle hoofd. Daardoor kreeg ik meer helderheid en overzicht, wat handig was, omdat er in korte tijd zoveel op me afkwam.”

Hulp vragen

“Vrij snel na de diagnose suggereerde een vriendin om een groep vrienden in de buurt te vragen om hulp.

Lees meer

 Ik zag er namelijk enorm tegenop om alleen naar alle behandelingen en afspraken te gaan. Ik vond het niet makkelijk om uit te reiken en om hulp te vragen. Maar iedereen reageerde heel positief. Of het nu ging om meegaan naar ziekenhuisafspraken, een pruik uitzoeken, praten, uithuilen of gewoon leuke dingen doen: er stond altijd iemand voor me klaar. Ik had en heb daardoor het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik voel me enorm dankbaar voor de support van zoveel lieve mensen om me heen.”

Dagritme

“Tijdens mijn behandeltraject heb ik een bepaald dagritme aangehouden. Mediteren en wandelen waren hierbij vaste onderdelen, en zijn dat vandaag de dag nog steeds.

Lees meer

Deze helpen me om meer rust in mijn hoofd en lijf te krijgen, ook als ik bijvoorbeeld aan het piekeren sla. Want ik ben weliswaar coach, én ik ben ook gewoon een mens met alles erop en eraan. Tijdens mijn behandeltraject heb ik daarom ook de nodige sessies ondergaan bij een traumatherapeut. Deze hebben me geholpen om te leren omgaan met alle gevoelens die de diagnose kanker losmaakte bij mij.”

Oncologische revalidatie

“Voordat de chemotherapie startte, ben ik begonnen met oncologische revalidatie: fitness in een groepje mensen met kanker.

Lees meer

 Ik wilde namelijk zo fit mogelijk blijven tijdens de behandelingen en mijn spiermassa op peil houden. Mentaal gaf het sporten ook een opkikker. Lichaam en geest zijn nu eenmaal een geheel. Ook vond ik het gezellig, om in een groepje zo bezig te zijn.”

Voeding en kanker

“Tijdens mijn behandeltraject kwam ik ‘toevallig’ een vrouw met kanker op het spoor, die heel veel had gelezen over voeding en kanker.

Lees meer

Zij had haar voedingspatroon aangepast, met verbluffende resultaten tot gevolg. Bij navraag in het reguliere medische circuit kreeg ik zelf echter nul respons. ‘Er is niks bewezen over een verband tussen kanker en voeding’, werd mij door diverse zorgverleners verteld.”

Heilige Graal

“Ik besloot daarop zelf het roer drastisch om te gooien. In hoofdlijnen volg ik een plantaardig voedingspatroon, dat ook suiker- en glutenvrij is.

Lees meer

 Of het de Heilige Graal is als het gaat om kanker en voeding, weet ik niet. Ik blijf ook weg van die discussie. Veel belangrijker is dat ik me er fysiek goed bij voel. Ook heb ik het gevoel dat ik iets bijdraag aan mijn gezondheid en dat ik iets doe waar ik wél invloed op heb. Dat geeft mentaal ook een ‘boost’”.

Regie pakken

“De regie pakken over hoe ik omga met mijn fysieke, mentale en emotionele gezondheid vind ik heel belangrijk.

Lees meer

Je hebt niet altijd keuze in wat je overkomt in dit leven, wel hoe je ermee omgaat. Ik kijk daarom naar wat ik wél kan doen en waar ik wél invloed op heb. En nee, natuurlijk is niet elke dag er eentje met een gouden randje. Maar ik heb geleerd dat een ‘blèh-dag’, zoals ik het dan noem, er ook gewoon mag zijn. Dat lucht ook weer op.”

‘Kanker. Cadeau van het leven’

“Zoals het schrijven over mijn ervaringen mij heeft geholpen, weet ik dat andere mensen ook kracht putten uit het lezen van verhalen van mensen met kanker.

Lees meer

Daarom heb ik mijn verhaal gepubliceerd in een boek: ‘Kanker. Cadeau van het leven.’ Het voelt alsof ik hiermee mijn ziel open en bloot op tafel leg. Maar als ik mensen met kanker of anderen in hun omgeving hiermee kan helpen of inspireren, dan neem ik die naakte waarheid graag voor lief.”

‘Kanker. Cadeau van het leven’ is te bestellen bij Bol.com, diverse online boekwinkels, en de lokale boekhandel. Meer informatie over het boek leest u op: www.nathalievandam.nl
Kanker. Cadeau van het leven
Auteur : Nathalie van Dam
Omslagontwerp : Raoul Boot
Uitgever : Nathalie van Dam
ISBN : 978-90-90329-75-8