Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Nieuwjaarswandeling in Hapert 2022

  1. Home
  2.  » 
  3. Acties
  4.  » Nieuwjaarswandeling in Hapert 2022

Gratis nieuwsbrief

Lieke’s loop 2022

Op 8 januari 2022 organiseerde de 18-jarige Lieke Groenen, studente aan de opleiding Summa Sport en Bewegen in Eindhoven een nieuwjaarswandeling. Lieke haalde met haar actie maar liefst 1.300 euro op. Het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) vulde het bedrag aan met haar ‘Samen Sterker donatieverdubbelaar’ tot 3.000 euro. Het bedrag wordt door Máxima MC (MMC) ingezet voor prehabilitatie, een programma om patiënten met kanker voorafgaand aan hun operatie zo fit mogelijk te krijgen én te houden.

Chirurg Gerrit Slooter, initiatiefnemer Lieke Groenen, Lon Claasen van NFtK, arts-onderzoeker David ten Cate

Nieuwjaarswandeling voor het MMC

Eerder was al gebleken dat het fitter maken voor de operatie van darmkanker zeer succesvol was. Mensen met kanker kunnen  ZELF bijdragen aan het succes van hun behandeling. Daarmee krijgen patiënten ook weer regie over de behandeling. Het bleek mogelijk om binnen 4 weken de conditie te verbeteren. Dit zorgde er voor dat er in plaats van 40% nu 86% van alle patiënten een maand na de operatie beter hersteld waren.

Het MMC loopt voorop in Nederland als het gaat om patiënten fit maken voorafgaand aan hun operatie, ook wel prehabilitatie genoemd. Prehabilitatie is een bijzondere aanpak in de zorg. In de weken tot de operatie wordt gewerkt aan: training op kracht en conditie, voeding, leefstijl en mentale conditie. Mensen met kanker kunnen zo zelf een bijdrage leveren aan het succes van hun behandeling en hun herstel.

Jaarlijks worden binnen MMC circa 120 patiënten op deze manier voorbereid op een operatie aan kanker in de dikke darm. Uit onderzoek naar het effect van prehabilitatie blijkt dat zij hun fitheid verbeteren en enthousiast zijn over hun rol bij behandeling en herstel. Deze patiënten hebben minder complicaties, liggen na hun operatie korter in het ziekenhuis en herstellen sneller. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de zorgkosten afnemen.

In Máxima MC wordt prehabilitatie standaard aangeboden aan patiënten, die geopereerd moeten worden aan darmkanker. Op kleine schaal gebeurt dit ook voorafgaand aan operaties voor andere aandoeningen, waaronder kanker aan de longen en lever. Op termijn hoopt het MMC dit aanbod verder te kunnen uitbreiden. Sponsoracties en donaties, zoals die van Lieke en het NFtK, zijn hiervoor op dit moment essentieel.

Helpt u mee?

Vermeld MMC  in de omschrijving

Samen Sterker donatieverdubbelaar

 

Lees meer

 

  • tot 10.000,- 50% 50%

Woerdense Wandelweek 2021

 

Lees meer

Estafetteloop voor Sigrid’s Garden

 

Lees meer

Social Lock-up actie voor Marikenhuis

Lees meer