Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Stroomstootjes tegen kanker

Innovatieve behandelingstechniek werkt

Het klinkt ongelooflijk: een serie felle stroomstootjes inzetten om een kwaadaardige tumor te bestrijden. Toch blijkt het te kunnen. Artsen van het VU Medisch Centrum in Amsterdam verrichtten onderzoek naar de toepassing van het zogeheten Nanoknife bij mensen met alvleesklierkanker en leverkanker. Ze ontdekten dat je een tumor effectief kunt aanpakken met stroomstootjes van 3.000 volt. Krijgt de kankerbehandeling, die traditioneel berust op de drie pijlers van chirurgie, chemotherapie en bestraling, er nu een nieuwe mogelijkheid bij?

Zo ver zijn we nog niet. Hoewel de resultaten van dit onderzoek zeer veelbelovend zijn, is omvangrijker onderzoek nodig voor meer bewijs, en ook een verdere verfijning van de nieuwe behandeltechniek. Het VUmc gaat samen met de universiteit van Miami resultaten van het Nanoknife vergelijken met die van bestraling en chemotherapie. Zo’n tweehonderd mensen met kanker zullen aan dit onderzoek deelnemen.

Wat is het Nanoknife?

Het Nanoknife bestaat uit lange naalden. Een radioloog brengt deze naalden nauwkeurig in het lichaam aan op de plaats van de tumor. Dit gebeurt als de patiënt in een scanner ligt. Vervolgens worden er zo’n negentig felle stroomstootjes van 3.000 volt achter elkaar gegeven. Deze stroomstootjes maken kleine gaatjes in de wanden van de tumorcellen, waarna de cellen afsterven en door het lichaam worden opgeruimd.

Voordelen

Volgens een van de onderzoekers, Hester Scheffer, moeten we ‘het Nanoknife niet zien als een alternatief voor bestaande, goed resultaat gevende kankerbehandelingen. De techniek is juist bedoeld voor gevallen waarbij chirurgie of bestraling te veel schade aan het lichaam zouden veroorzaken.’

Als tumoren heel dicht bij zenuwen, bloedvaten of galwegen liggen (of ermee vergroeid zijn), is bijvoorbeeld een chirurgische ingreep niet wenselijk of soms niet eens mogelijk. Het grote voordeel van het Nanoknife is dat het de kwetsbare weefsels rond de tumor intact laat.

Door deze techniek ontstaan geen grote inwendige wonden. Patiënten die de behandeling onder verdoving ondergaan, hebben na afloop relatief weinig last van bijwerkingen. Er is geen pijn, er zijn geen littekens. Men kan na de behandeling met het Nanoknife snel naar huis.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Toekomst

Een mogelijk positief bijkomend effect van de stroomstootjes is dat ze een reactie van het afweersysteem teweegbrengen.

Het lijkt erop dat door de ingreep het immuunsysteem zich richt op overgebleven tumorcellen. Mogelijk kunnen hierdoor ook uitzaaiingen worden opgeruimd. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

Of het Nanoknife tot de belangrijkste kankerbehandelingen zal gaan behoren, daarover is nu nog niets te zeggen. ‘Ik verwacht echter wel,’ zegt dr. Scheffer, ‘dat het Nanoknife in de directe toekomst steeds vaker zal worden toegepast en uiteindelijk een vaste plek krijgt binnen het behandelarsenaal van de kankerzorg.’

 

Dankzij uw bijdrage kan belangrijk onderzoek zoals het Nanoknife plaatsvinden. Mogen wij u in het belang van mensen met kanker opnieuw om een gift vragen? Het NFtK gebruikt uw donatie vooral om Nederlands wetenschappelijk onderzoek te steunen. Geen ander fonds besteedt zo gericht aandacht aan voeding, beweging en welzijn voor mensen met kanker in Nederland. Wij waarderen uw steun zeer.

Trots

Afgelopen september promoveerde dr. Scheffer op haar onderzoek met het proefschrift ‘Lightning strikes‘. Dankzij onze donateurs kon het NFtK het Nanoknife-onderzoek bij alvleesklierkanker volledig financieren. We zijn er trots op dat we hebben kunnen bijdragen aan een onderzoek met zulke bemoedigende resultaten. We feliciteren haar van harte met het cum laude behalen van haar doctorsgraad.

Meer over dit onderwerp: PAN-NUTRIENT, PANFIRE