Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Landelijke dag impact kanker op kinderen

Landelijke dag impact op kinderen van kanker in het gezin

Je zult het maar meemaken. Op zekere dag krijg je te horen dat een van je ouders of je broer of zus kanker heeft. Hoe verandert dat je leven? Wat kun je verwachten en hoe ga je daarmee om? Op zaterdag 6 mei aanstaande organiseert Stichting Langs de Zijlijn de landelijke dag Impact op kinderen bij kanker in het gezin. Hiermee vraagt men aandacht voor deze onderbelichte problematiek en pleit de stichting voor betere opvang- en ondersteuningsmogelijkheden op landelijke schaal voor kinderen in zo’n situatie. 

Jaarlijks doet zich in zo’n 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen de situatie voor dat een van gezinsleden de diagnose kanker krijgt. Verschrikkelijk voor de betrokkene, maar ook een ramp voor de andere gezinsleden. In het medische traject gaat, uiteraard, alle aandacht uit naar degene met kanker. Helaas is er in het geheel van de zorg nauwelijks of geen aandacht voor de overige gezinsleden. Terwijl de impact op hún leven ook groot is.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat ruim een kwart van de kinderen vlak na de diagnose kanker bij een gezinslid zo veel last van spanning heeft dat ze symptomen van posttraumatische stress ontwikkelen. Door extra aandacht en begeleiding is dit te voorkomen.

Ernstig probleem, superleuke dag

Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. De organisatie heeft een mix gemaakt van een inhoudelijk programma voor de ouders en leuke, dynamische workshops voor kinderen en jongeren (6 tot 18 jaar). Er zijn dj-, voetbal-, dans-, boks- en acteerworkshops met bekende sporters en artiesten, met als doel de jonge deelnemers aan de dag in hun eigen kracht te zetten. Aan het programma werken mee: o.a. bokskampioene Nouchka Fontijn, de internationale dj Ben Liebrand,voetbaltrainer Dwight Lodeweges (PEC Zwolle), Dancing with the Stars-jurylid Jan Postulart en snowboardkampioene Bibian Mentel. Dagvoorzitter: tv-presentator Jochem van Gelder.

Waar en wanneer
Zaterdag 6 mei 2017 | 13:45 uur
De Meerpaal in Dronten
De Rede 80, 8251 EX Dronten

Kosten
Tot € 7,50 dit is incl. 3 consumptiebonnen en iets lekkers bij ontvangst. Na afloop zijn er foodtrucks aanwezig met heerlijke verse producten waar je (tegen betaling) gebruik van kunt maken.

Aanmelden
Aanmelden kan via de website: www.langsdezijlijn.com
Flyer van de landelijke dag kunt hier downloaden

 

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Project Jongeren en kinderen leren omgaan met kanker

Ze zijn nog schaars, de initiatieven gericht op het opvangen en begeleiden van kinderen en jongeren die in het gezin te maken hebben met kanker. Gelukkig kent Nederland mooie voorbeelden die laten zien hoe je kinderen in een dergelijke situatie goed kunt ondersteunen. Stichting Huis aan het Water is zo’n voorbeeld. Het NFtK wil dit project ondersteunen om twee redenen: ten eerste biedt het meteen hulp aan kinderen die dat nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren (en minder risico te lopen op posttraumatische stress). Ten tweede is het een mooi voorbeeldproject dat anderen weer kan inspireren. Wilt u het mogelijk maken dat kinderen hieraan kunnen deelnemen, steunt u dan dit project Jongeren en kinderen te  leren omgaan met kanker binnen het gezin.