Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Medicatie onvoldoende
De alvleesklierkankerpatiënten die aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam met Nanoknife werden behandeld, waren ook betrokken bij een voedingsonderzoek, PAN NUTRIENT genaamd. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend en mogen schokkend genoemd worden. Er werd met name gekeken naar het verloop van hun voedingstoestand tijdens de behandeling. Gebleken is dat in meer dan 50% van de gevallen de medicatie door toediening van enzympreparaten onvoldoende bleek en niet juist werd voorgeschreven.

Mensen met alvleesklierkanker lopen het risico op ongewild afvallen. Dat komt doordat hun lichaam onvoldoende enzymen aanmaakt. Dit betekent dat voedsel niet meer goed als brandstof voor het lichaam kan dienen. Voedingsstoffen worden minder goed verteerd. De darmen nemen het voedsel slecht op. Het enzymentekort leidt ook tot allerlei vervelende klachten. Door een gebrek aan voldoende enzymen is het voor de patiënt erg lastig om op gewicht te blijven, met als gevolg een verdere fysieke verzwakking. En dat heeft weer een negatieve invloed op het resultaat van een behandeling en de overlevingskansen van de patiënt.

Op de hoogte blijven? Abonneer u dan op onze gratis nieuwsbrief.

Wat doen enzymen?

Enzymen zijn eiwitten die het lichaam zelf produceert, bijvoorbeeld in de alvleesklier. Dankzij enzymen functioneren onze stofwisseling en spijsvertering. Je kunt stellen dat enzymen essentieel zijn om te leven. Als de alvleesklier vanwege kanker niet goed functioneert en er geen of onvoldoende enzymen voor de spijsvertering in de dunne darm beschikbaar komen, is het vaak nodig dat de patiënt enzympreparaten neemt.

Is er een remedie?

Zeker, er is iets te doen tegen het enzymentekort. De arts kan een enzympreparaat, een medicijn in capsulevorm, voorschrijven. Dat doet hij of zij op basis van de gehoorde klachten van de patiënt en laboratoriumuitslagen.

Bij het VUmc ontdekte men dat in meer dan 50% van de gevallen de medicatie niet goed wordt voorgeschreven. Patiënten die deze medicijnen hadden moeten krijgen, kregen ze niet. Dit onderzoek werd door het NFtK gesubsidieerd. Patiënten die de medicijnen niet nodig hadden, kregen ze wel. Dat is een schokkende conclusie.

In de huidige praktijk blijkt het voor artsen bijzonder moeilijk in te schatten welke patiënten enzymcapsules nodig hebben en welke niet.

De laboratoriumuitslag samen met de klachten van patiënten geven hiervoor onvoldoende informatie.

De onderzoekers van het VUmc ontdekten dit door patiënten gedurende een langere periode hun ontlasting te laten inleveren. Maar deze methode is echter zeer belastend voor patiënten.

Aan het VUmc hoopt men door verder onderzoek een makkelijke én betrouwbare manier te kunnen vinden om enzymentekort vast te stellen en daarmee het voorschrijven te verbeteren. Dit zal een grote gezondheidswinst voor veel patiënten kunnen opleveren. Het onderzoek moet dus vooral doorgaan.

 

Vindt u dat ook? Mogen wij u dan in het belang van mensen met kanker opnieuw om een gift vragen? Het NFtK gebruikt uw donatie vooral om Nederlands wetenschappelijk onderzoek te steunen. Geen ander fonds besteedt zo gericht aandacht aan voeding, beweging en welzijn voor mensen met kanker in Nederland. Wij waarderen uw steun zeer.

Het inschakelen van voedingsdeskundigen, oftewel diëtisten, bij kankeronderzoek is redelijk nieuw. De waarde ervan wordt nog vaak onderschat. Ten onrechte, zo laat dit onderzoek zien. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.

Meer over dit onderwerp: PAN-NUTRIENT, PANFIRE