Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Hoe ernstig is kanker?

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Hoe ernstig is het?

Kanker! Hoe ernstig is het?

In het algemeen valt er eigenlijk weinig te zeggen over hoe ernstig of levensbedreigend kanker is. Kanker is niet 1 ziekte en daarnaast ook zeer ingewikkeld. Mensen zijn complex en deze ziekte ook. Er zijn om te beginnen zeer veel verschillende soorten. Het is dus van belang om te weten om wat voor soort type het gaat. Van sommige typen geneest bijna iedereen. Huidkanker is daar een voorbeeld van. Dit met uitzondering van melanomen. Deze soort is ook een vorm van huidkanker. Van andere typen geneest vrijwel niemand. Kijken we naar de overlevingskansen bij bijvoorbeeld alvleesklierkanker dan overlijd bijna 90% van alle mensen binnen 1 jaar na de diagnose. Dan is een diagnose altijd ernstig te noemen.

Ook als duidelijk is welk vorm het gaat is valt er weinig met zekerheid te zeggen. Zoals gezegd het is erg ingewikkeld en niet direct duidelijk of de ziekte ernstig is. Zefs binnen 1 soort kunnen er verschillende typen zijn, Ook kan een bepaald type zich bij de ene persoon heel anders ontwikkelen dan bij een ander. Belangrijk voor de kans op genezing is vooral het stadium waarin de tumor verkeert. Het kan zijn de tumor nog in een voorstadium is (dit worden ook wel precarcinomen of carcinomen in situ genoemd), of dat er al uitzaaiingen zijn. In dat laatste geval is de prognose vaak minder gunstig.

Als het type en de fase waarin deze zich bevindt duidelijk zijn dan kan een behandelplan worden opgesteld. De patient moet hier altijjd toestemming voorgeven. Of een behandeling toepasbaar of haalbaar is zal ook erg afhankelijk zijn van de conditie van de patiënt zelf. Fitheid is wel te behouden, te veranderen en te verbeteren. Helaas wordt daar nog veel te weinig aandacht aan gegeven. De waarde van voeding, bewegen en wezlijn na de diagnose kanker zijn zeer groot. Zo kan het zijn dat een behandeling niet meer worden aangeboden omdat er ondervoeding bestaat. Daar door is de behandeling zwaarder dan de patient kan hebben. De kans op complicaties en overlijden door de behandeling is dan zeker aanwezig. Artsen raden dan een behandeling af of zijjn niet bereid deze te starten. Toch valt er aan de lichamelijke en geestelijke conditie veel te doen. Meer lezen over het belang van FIT zijn en worden kan hier.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Nadat de diagnose is vastgesteld moet er veel werk verzet worden voordat er specifiek iets kan worden gezegd over de ernst van kanker. Welke soort kanker is het precies? Is er maar één tumor of is de ziekte uitgebreid? En hoe kwaadaardig is de tumor? Om dit goed aan te geven wordt tegenwoordig het TNM/G systeem gebruikt.