Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Het belang van voeding tijdens kanker

Informatiefolder

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Voeding tijdens kanker

Goed en gezond eten helpt bij kanker

Wanneer u de diagnose kanker hebt gekregen, zijn voeding en beweging wellicht niet de eerste zaken waar u aan denkt. Toch spelen deze aspecten een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte en uw lichamelijke weerbaarheid tijdens de behandeling. In deze informatiefolder van het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) gaan we met name in op het belang van voeding tijdens kanker. We leggen uit waarom het van belang is dat er goed op uw voedingssituatie wordt gelet en wat u daar zelf aan kunt bijdragen.

Veel soorten kanker gaan gepaard met ongewenst gewichtsverlies. Meer dan vijftig procent van de mensen met kanker krijgt ermee te maken, vaak al voor de diagnose of aan het begin van een behandeling. Het zou dus kunnen gebeuren dat u een aantal kilo’s kwijtraakt. Misschien denkt u: niet slecht dat afvallen, ik was toch iets te dik. Maar afvallen is onder deze omstandigheden meestal niet raadzaam. Het is eerder van belang dat u uw gewicht op peil houdt en dat er geen ondervoeding optreedt.

Extra risico

Vermageren bij kanker is een risicofactor. U wordt zwakker en minder weerbaar. Hierdoor kunt u de behandeling minder goed aan. Een tumor trekt veel energie uit het lichaam weg. Dat doen ook de tumorgerichte behandelingen zoals operatie, bestraling en chemo­therapie. Een algehele verzwakking ligt dus op de loer. Met als ­gevolg complicaties bij de behandeling, lang­zamer ­herstel en een grotere kans op overlijden. Goed en ­gezond eten helpt om uw lichaamsgewicht en conditie op peil te ­houden. En dat draagt eraan bij de ziekte en de behandeling beter te doorstaan

Welke voeding?

Het soort voeding hangt af van uw persoonlijke gezondheidssituatie. In de regel gaat het om voedsel dat veel eiwitten bevat. Eiwitten bevorderen het herstel na een behandeling. Ook vitamine- en mineraalrijk voedsel is goed. Het NFtK adviseert dat u via uw behandelaar in contact wordt gebracht met een diëtist oncologie. Dit is een in kankerpatiënten gespecialiseerde voedingsdeskundige. Deze zorgverlener kan in overleg met u en de andere behandelaars een persoonlijk voedingsplan opstellen en u daarbij verder begeleiden.

Geen eetlust

Goed blijven eten. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat door de ziekte en de behandeling uw smaak verandert en dat u uw eetlust verliest. Wat dan? Het is belangrijk dat de voedingsadviezen u een handreiking bieden bij een dergelijke situatie. Er bestaan allerlei oplossingen om u weer goed aan het eten te krijgen. Denk hierbij aan het anders bereiden van gerechten of het gebruik van andere kruiden.
Bij een groot gebrek aan eetlust of als u niet goed kunt slikken of kauwen, kan drinkvoeding uitkomst bieden. In het ziekenhuis gebruikt men ook sondevoeding om patiënten op krachten te houden. Dit vloeibare voedsel wordt met behulp van een dun slangetje via onder ­andere de neus of de maag toegediend.

 

Het NFtK adviseert dat u via uw behande­laar in contact wordt ge­bracht met een diëtist oncologie

 

Er kunnen zich ook nog andere klachten rond het eten voordoen, zoals een pijnlijke mond of misselijkheid. Op onze website bieden we meer informatie over diverse klachten die zorgen voor eetproblemen bij kanker met  tips ­die het eten aantrekkelijker en de problemen draaglijker kunnen maken.

Vraag om advies

Wij zeggen altijd: wees niet beschroomd. Als uw ­kankerspecialist er niet zelf over begint, vraagt u dan gerust om de bijdrage van een diëtist oncologie aan uw behandelplan. Uw ziekte is mogelijk ernstig en u verdient de best mogelijke behandeling. Overigens bestaat er een landelijke richtlijn voor ziekenhuizen: bij een kankerpatiënt met ondervoeding moet de afdeling diëtetiek worden ingeschakeld. Men behoort u een individuele dieetbehandeling aan te bieden die minstens drie maanden duurt.

U kunt nog iets anders aankaarten bij uw behandelaar: ondersteuning door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het werken met kankerpatiënten. Lichamelijke inspanning kan, zeker in combinatie met voedings­adviezen, goed bijdragen aan het behoud van conditie. Als u door de ziekte en de behandeling spierweefsel verliest, neemt uw vitaliteit af. Daardoor kunt u zich nog ­beroerder voelen. Dat is tegen te gaan door te sporten of in elk geval, als u het aankunt, voldoende te ­bewegen. Wij adviseren dat u dit doet onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Ons streven

Het NFtK streeft ernaar de hoogwaardige Nederlandse kankerzorg verder te verbeteren. Op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en door middel van voorlichting maken we zichtbaar dat voeding, beweging en welzijn een vaste plaats moeten krijgen binnen het behandelplan. En dat met een duidelijk doel: een langer en beter leven voor mensen met kanker.

Wilt u deze folder downloaden als PDF? Klik hier

Groot nieuws over het Nanoknife (IRE)

In de afgelopen periode was er veel aandacht voor een operatietechniek die bekend is onder de naam NanoKnife of IRE. Het Nanoknife werd onder leiding van dr. M. Meijerink (hoofdonderzoeker IRE, Nanoknife) aan het VUmc te Amsterdam onderzocht bij mensen met alvleesklierkanker onder de naam PANFIRE. Deze studie is mogelijk gemaakt door de donateurs van het Nationaal Fonds tegen Kanker daarom zijn wij niet alleen super blij maar ook trots dat we hier aan bij mochten dragen. Deze interessante techniek is niet alleen veel minder belastend voor de patiënt maar geeft de radioloog ook de mogelijkheid om in gebieden te opereren waar dat voor de chirurg te gevaarlijk is om uit te voeren. Kortom operaties doen die eerder niet mogelijk waren. Pure gezondheidswinst voor de patiënten. Mevrouw dr. H. Scheffer (arts) heeft haar proefschrift onder de naam Lightning strikes (irreversible electroporation in interventional oncology) vrijdag 9 september weten te verdedigen en daarmee cum laude haar graad van Doctor aan de Vrije Universiteit behaald. Ook wij, en samen met ons alle donateurs, zijn zeer trots dat wij hebben mogen bijdragen aan het mogelijk maken van deze studie en feliciteren dr. Scheffer van harte. Wij hopen dat vele professionals enthousiast zullen worden over deze nieuwe manier om tumoren bij verschillende vormen van kanker te verwijderen.

Het alvleesklierkankeronderzoek PANFIRE werd gecombineerd met PAN Nutrient onder leiding van dr. M. de van der Schueren en diëtist drs. J. Witvliet en anderen. Hierbij werd onder andere gekeken naar de voedingstoestand en kwaliteit van leven van de mensen die behandeld werden met het Nanoknife. De resultaten van dit  onderzoek zullen waarschijnlijk gaan bijdragen aan een andere benadering van deze patiëntengroep. De spannende resultaten over deze onderzoeken zullen op een later tijdstip worden besproken.

Zeker is dat dit onderzoek door zal gaan en daar is veel steun voor nodig. Wilt u helpen? Doneer dan hier!

Voeding tijdens kanker

nieuwsbrief over het belang van voeding bij kanker