Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Het belang van voeding tijdens kanker

 

 

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Voeding tijdens kanker

Goed en gezond eten helpt bij kanker

Wanneer u de diagnose kanker hebt gekregen, zijn voeding en beweging wellicht niet de eerste zaken waar u aan denkt. Toch spelen deze aspecten een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte en het succes van een behandeling. In deze informatiefolder van het Nationaal Fonds Tegen Kanker (NFTK) gaan we met name in op het belang van voeding tijdens kanker. We leggen uit waarom voeding belangrijk is en wie u kan helpen en wat u daar zelf aan kunt bijdragen.

Veel soorten kanker gaan gepaard met ongewild afvallen. Meer dan vijftig procent van de mensen met kanker krijgt ermee te maken. Soms voor de diagnose maar vaak door een behandeling. Het zou dus kunnen gebeuren dat u een aantal kilo’s kwijtraakt. Misschien denkt u: niet slecht dat afvallen, ik was toch iets te dik. Maar afvallen is onder deze omstandigheden meestal niet raadzaam. Het is eerder van belang dat u uw gewicht op peil houdt en dat er geen ondervoeding optreedt.

Extra risico

Vermageren bij kanker is een risicofactor. U wordt zwakker en minder weerbaar. Hierdoor kunt u de behandeling minder goed aan. Een tumor trekt veel energie uit het lichaam weg. Dat doen ook de tumorgerichte behandelingen zoals operatie, bestraling en chemo­therapie. Een algehele verzwakking ligt dus op de loer. Met als ­gevolg complicaties bij de behandeling, lang­zamer ­herstel en een grotere kans op overlijden. Goed en ­gezond eten helpt om uw lichaamsgewicht en conditie op peil te ­houden. En dat draagt eraan bij de ziekte en de behandeling beter te doorstaan.

Welke voeding?

Het soort voeding hangt af van uw persoonlijke gezondheidssituatie. In de regel gaat het om voedsel dat veel eiwitten bevat. Eiwitten bevorderen het herstel na een behandeling. Ook vitamine- en mineraalrijk voedsel is goed. Het NFTK adviseert dat u via uw behandelaar in contact wordt gebracht met een diëtist oncologie. Dit is een in kankerpatiënten gespecialiseerde voedingsdeskundige. Deze zorgverlener kan in overleg met u en de andere behandelaars een persoonlijk voedingsplan opstellen en u daarbij verder begeleiden.

Geen eetlust

Goed blijven eten. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat door de ziekte en de behandeling uw smaak verandert en dat u uw eetlust verliest. Wat dan? Het is belangrijk dat de voedingsadviezen u een handreiking bieden bij een dergelijke situatie. Er bestaan allerlei oplossingen om u weer goed aan het eten te krijgen. Denk hierbij aan het anders bereiden van gerechten of het gebruik van andere kruiden. Bij een groot gebrek aan eetlust of als u niet goed kunt slikken of kauwen, kan drinkvoeding uitkomst bieden. In het ziekenhuis gebruikt men ook sondevoeding om patiënten op krachten te houden. Dit vloeibare voedsel wordt met behulp van een dun slangetje via onder ­andere de neus of de maag toegediend.

Het NFTK adviseert dat u via uw behande­laar in contact wordt ge­bracht met een diëtist oncologie

Er kunnen zich ook nog andere klachten rond het eten voordoen, zoals een pijnlijke mond of misselijkheid. Op onze website bieden we meer informatie over diverse klachten die zorgen voor eetproblemen bij kanker met  tips ­die het eten aantrekkelijker en de problemen draaglijker kunnen maken.

Vraag om advies

Als uw ­kankerspecialist (oncoloog) er niet zelf over begint, vraagt u dan gerust om de bijdrage van een diëtist oncologie aan uw behandelplan. Uw ziekte is mogelijk ernstig en u verdient de best mogelijke behandeling. Overigens bestaat er een landelijke richtlijn voor ziekenhuizen: bij een kankerpatiënt met ondervoeding moet de afdeling diëtetiek worden ingeschakeld. Men behoort u een individuele dieetbehandeling aan te bieden die minstens drie maanden duurt.

U kunt nog iets anders aankaarten bij uw behandelaar: ondersteuning door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het werken met kankerpatiënten. Lichamelijke inspanning kan, zeker in combinatie met voedings­adviezen, goed bijdragen aan het behoud van conditie. Als u door de ziekte en de behandeling spierweefsel verliest, neemt uw vitaliteit af. Daardoor kunt u zich nog ­beroerder voelen. Dat is tegen te gaan door te sporten of in elk geval, als u het aankunt, voldoende te ­bewegen. Wij adviseren dat u dit doet onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Ons streven

Het NFTK streeft ernaar de hoogwaardige Nederlandse kankerzorg verder te verbeteren. Op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en door middel van voorlichting maken we zichtbaar dat voeding, beweging en welzijn een vaste plaats moeten krijgen binnen het behandelplan. En dat met een duidelijk doel: een Langer Beter Leven voor mensen met kanker en hun naasten.

Wilt u deze folder downloaden als PDF? Klik hier