Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Bewegen en goede voeding belangrijk voor mijn kwaliteit van leven

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Bewegen en goede voeding belangrijk voor mijn kwaliteit van leven

‘Het bewijs dat bewegen en goede eiwitrijke voeding zeker heel belangrijk is’.

Na borstkanker te hebben gehad 2006 (geopereerd en 6 weken bestraling), werd ik in 2010 geconfronteerd met een zeer kwaadaardige vorm van oorspeeksel klierkanker, Adenoid Systeus Carcinoom (ACC). Langdurige operatie en bestralingen in het AvL. Veel ontstekingen gehad en slechte nierfunctie, waardoor ik weer werd opgenomen. Slechte eetlust en zeer vermoeid, mondslijmvlies kapot van de bestralingen en ik kon daardoor veel producten niet meer eten. Kreeg extra eiwit drankjes en thuis weer verder herstellen wat best wel redelijk ging. Een paar jaar later werden er uitzaaiingen in mijn longen geconstateerd, waar jammer genoeg niets aan te doen is en ook niet in aanmerking kom voor de immuuntherapie. Mijn slogan is altijd dat kwaliteit van leven voor mij en mijn gezin voorop staat. Dat probeer ik zoveel mogelijk te waarborgen door veel te fietsen op mijn driewielerfiets (wegens evenwicht problemen door de kanker) ongeveer 1 uur per dag en te wandelen 1,5 uur per dag met nordic wandelstokken vanwege mijn evenwichtsproblemen en goede voeding tot mij te nemen. Alle dagen doe ik iets aan mijn huishoudelijke werkzaamheden, zodat het mij niet te veel vermoeid en ik tijd genoeg heb om te bewegen. Ons huis hebben wij 5 jaar geleden verkocht door deze situatie en huren nu een senioren woning, waar wij alles gelijkvloers hebben.

 

Ik ben er zeker van dat bewegen en goede voeding zo ontzettend belangrijk is. Mijn kwaliteit van leven bewijst dat voor mij en ik probeer dit zo lang mogelijk vol te houden.

 

Maar vorig jaar november/ december ging het helemaal mis. Mijn gehuurde driewielerfiets via de WMO ging kapot en door onoplettendheid en laksheid van het herstel bedrijf heb ik bijna 4 maanden geen fiets tot mijn beschikking gehad en dus niet kunnen bewegen/fietsen. Met alle gevolgen van dien. Wat was ik moe, zwak en verdrietig.

Mijn spieren zwakten heel snel af en had daardoor helemaal geen honger en trek in eten. Ging heel snel achteruit. Voor mij dus echt het bewijs dat bewegen en goede eiwitrijke voeding zeker heel belangrijk is.
Mijn fiets heb ik nu gelukkig weer goed gerepareerd terug en maak mijn kilometers weer en kan daardoor ook weer wandelen. Twee beweegmomenten per dag in de buitenlucht van beide minimaal 1 uur.

Diana Mol – Glasbergen

 

Het NFtK ondersteunt al langer onderzoeken en patiëntgerichte projecten die een verbetering moeten brengen in de leefstijl van mensen met kanker. We zien overtuigende resultaten,helpt u mee?

Meer over beweging en voeding

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.