Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Goedaardig of kwaadaardig?

  1. Home
  2.  » 
  3. Kanker
  4.  » 
  5. Over kanker
  6.  » Goedaardig of kwaadaardig?

Goedaardig of kwaadaardig?

Een knobbeltje in ons lichaam kan wijzen op kanker maar ook op een ongevaarlijke tumor (een gezwel of cyste). Wat is eigenlijk het verschil?

Goedaardige tumor

Een tumor (een klompje cellen) met een kapsel (een sterke schil of wand) waar de zich alsmaar delende cellen in blijven zitten. Deze kan wel groot worden en daardoor problemen geven. Maar de cellen zaaien niet uit. We noemen zo’n tumor goedaardig of ‘benigne’ (Latijn voor: goedaardig).

Kwaadaardige tumor

Een tumor zonder schil, waardoor de klomp cellen door het omliggende weefsel heen groeit en dit wegdrukt of vernietigt. We noemen zo’n tumor kwaadaardig of ‘maligne’ (Latijn voor: destructief, kwaadaardig). De cellen kunnen loslaten van de tumor en uitzaaien. Bij een kwaadaardige tumor gaat het dus over kanker.

Goedaardige tumor met kwaadaardig gedrag

Een in principe goedaardige tumor die door de plaats ervan zich toch kwaadaardig kan gedragen, door druk op andere organen (zoals een hersentumor).

Fit in 4 weken?!

Twijfelt u?

Ook voor zorgen en angsten kunt u ons altijd aanspreken.

Andere vorm

De vorm is ook verschillend. Een goedaardige tumor is vaak rond. Maar een kwaadaardige tumor groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. De sprieten van de kanker groeien door de wand van omliggende bloedvaten of lymfevaten heen. Cellen van de tumor die in de bloedbaan of een lymfevat terechtkomen kunnen loslaten en zich door het lichaam verspreiden. Wanneer ze zich ergens anders hechten, groeit er soms op die plek een nieuwe tumor. Dit noemen we een uitzaaiing of metastase.

Eén ding staat als een paal boven water: wetenschappelijk onderzoek blijft nodig om de strijd tegen kanker te winnen. Om zo mensen met kanker een langer beter leven te geven. Het Nationaal Fonds tegen Kanker gebruikt uw donatie vooral om Nederlands onderzoek te steunen. Geen ander fonds besteedt zo gericht aandacht aan voeding, beweging en welzijn voor mensen met kanker in Nederland.