Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Nieuw onderzoek naar voeding bij alvleesklierkanker
Aan het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) is een driejarig onderzoek gestart naar de voedingsaanpak bij alvleesklierkanker. Dit onderzoek – Promzyme geheten – richt zich in het bijzonder op het verbeteren van de behandeling met enzympreparaten. Het NFtK gaat dit onderzoek financieel ondersteunen
Een slechte voedingstoestand geeft voor de patiënt allerlei belemmeringen in het dagelijks leven. Bovendien wordt de kans op bijwerkingen en complicaties erdoor vergroot. Soms zelfs is door die slechte voedingstoestand verdere behandeling in het geheel niet meer mogelijk.

Het NFtK steunde al eerder onderzoek naar de voedingsproblematiek bij mensen met alvleesklierkanker. Dit onderzoek, dat in 2015 aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam plaatsvond, wierp een scherper licht op de oorzaken van ongewild afvallen en ondervoeding bij mensen met alvleesklierkanker. Vaak hebben alvleesklierkankerpatiënten een tekort aan enzymen, dat moet worden aangevuld. Door een enzymentekort verslechtert namelijk de spijsvertering. Enzymen zorgen ervoor dat het voedsel dat je eet in je lichaam wordt omgezet tot brandstof. In de praktijk blijkt het nog niet zo eenvoudig voor artsen om in te schatten welke patiënten baat hebben bij enzympreparaten en welke niet. Het vervolgonderzoek Promzyme aan het AMC gaat dit nader onder de loep nemen.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

(l) Anouk Latenstein, arts-onderzoeker aan het AMC.  (r) Marc Besselink, hoogleraar chirurgie die dit onderzoek leidt

NFtK steunt dit onderzoek

Het NFtK hecht veel waarde aan dit onderzoek en gaat het ondersteunen met een bedrag van € 110.000,-. Wilt u helpen? Uw steun is onmisbaar. Alle informatie over deze actie en u hoe u kunt helpen vindt u hier.