Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Bewegings-en voedingsonderzoek onder hoofd-halskankerpatiënten
Aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht  is een tweejarig onderzoek gaande naar het effect van een beweeginterventie tijdens de chemotherapie en /of bestraling op het totale energieverbruik, vetvrije massavoedingstoestand en spierkracht bij hoofd-halskankerpatiënten.
Mensen die behandeld worden voor kanker in de keel, de mond of de hals hebben vaak veel problemen met eten. Ze vallen daardoor ongewild af, raken ondervoed en verliezen spiermassa. Met als gevolg dat hun levenskwaliteit ernstig verslechtert. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek gaan onderzoeken hoe de voedingsbehoefte van patiënten verandert wanneer zij deelnemen aan een bewegingsprogramma. Een betere effectiviteit van de dieetbehandeling in combinatie met een verhoging van fysieke activiteit zal bijdragen aan behoud of herstel van spiermassa en mogelijk positief bijdragen aan
de kwaliteit van leven bij deze patiënten.

NFtK steunt dit onderzoek

Het NFtK vindt dit onderzoek, PA-INTENS geheten, zeer waardevol omdat er juist vanuit een gecombineerde voedings- en bewegingsvisie naar een oplossing wordt gezocht die kankerpatiënten verlichting moet bieden.

A. Kok, MSc, diëtist-onderzoeker UMC Utrecht, hoofdaanvrager en uitvoerend onderzoeker
Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Het NFtK gaat PA-INTENS ondersteunen met een bedrag van €35.000,-. Wilt u helpen? Uw steun is onmisbaar. Alle informatie over deze actie en u hoe u kunt helpen vindt u hier.