Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Kurkuma

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een specerij dat onderdeel uitmaakt van onder andere kerrie. Het wordt in de oosterse keuken veel gebruikt. Ook werd kurkuma eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast. In de wortel zit onder andere de stof curcumine die de laatste jaren in de belangstelling staat van onderzoekers. Chemisch is deze stof bijzonder interessant en laat in een reageerbuis veel bijzondere dingen zien. Zo bijzonder dat men dacht dat dit ook voor mensen met kanker belangrijk zou kunnen zijn. Helaas is daar geen bewijs voor gevonden en verwachten wij niet dat er ooit een positief effect bij kanker zal worden gevonden. 

Lees meer

Onderzoek op cellen laat zien dat de stof curcumine een breed scala van gunstige effecten op kankercellen zou kunnen hebben. Dit is aangetoond in het laboratorium op menselijke cellen en in proefdieren. Er is mogelijk sprake van het remmen van tumorcellen en zelfs celdood. Dat lijkt bijzonder interessant en hoopvol voor patiënten. Helaas ziet de werkelijkheid er anders uit. De stof heeft namelijk een groot aantal problemen die niet te overbruggen lijken. De stof wordt door het lichaam bijzonder moeilijk opgenomen en na opname direct afgebroken. Onderzoek naar de positieve effecten bij mensen zijn niet gedaan en de gezien de instabiliteit van de stof is de kans groot dat dit ook niet meer zal gebeuren. Daarom is er geen bewijs dat het gebruik van kurkuma of curcumine als specerij of als supplement mensen met kanker kan helpen.

 

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is ook bekend onder de namen: Geelwortel, Koenjit, Indische saffraan en Turmeric (Engels).​ Het is een keukenkruid dat vooral veel wordt gebruikt in de oosterse keuken. Het is een belangrijk onderdeel van kerrie (een mix van vele kruiden). Kurkuma zorgt voor de gele kleur van gerechten en geeft een mild bittere smaak. Het wordt ook wel gebruikt als kleurstof (E100).

Lees meer

Curcuma longa

Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkumaplanten. De meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om medisch gebruik is curcuma longa. Deze plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel ook culinair en medicinaal wordt gebruikt. De sterkst werkzame stof uit de wortel van de curcuma longa is curcumine. Curcumine is dan ook de stof die onderwerp is van diverse onderzoeken naar de medische toepassing van kurkuma.

Opneembaarheid van kurkuma

Wil je dat curcumine in de zelfde concentratie als in een reageerbuis rond tumorcellen aanwezig zijn dan is het noodzakelijk dat er heel veel moet worden opgenomen om op die ene plek waar de tumor zit dit te bereiken. De opname van kurkuma in het lichaam is helaas erg laag. Wanneer het in het eten zit, nemen we er maar een zeer beperkt deel van op. Dat komt omdat een groot deel al wordt afgebroken en/of onwerkzaam gemaakt in de darm, maar ook omdat de opname door de darmcellen zeer beperkt is en tenslotte blijkt ook de lever een groot deel van de opgenomen stoffen af te breken. Er komt dus weinig binnen (ook na toediening van tal van hulp stoffen zoals zwarte peper) en dat wat er binnenkomt wordt vrijwel direct opgeruimd. De gewenste concentratie rond tumorcellen is dan niet meer haalbaar.

Onderzoek

Het Nationaal Fonds tegen Kanker heeft dankzij de steun van haar donateurs een aantal jaren onderzoek laten doen bij het Amsterdamumc locatie AMC. Naast de effecten van curcumine op slokdarmkankercellen is er ook onderzoek gedaan om met een innovatieve methode de problemen van opname en beschikbaarheid bij tumorcellen in het menselijk lichaam mogelijk te maken. Helaas is het niet gelukt om de stap naar de patiënt te kunnen maken. Gelukkig is er dankzij dit onderzoek wel heel interessant onderzoek gedaan naar de innovatieve manier om stoffen door middel van zogenaamde nanopartikeltjes naar tumorcellen te brengen gedaan. De afstand tot de patiënt, waar we mogelijk nog miljoenen euro’s en tientallen jaren nodig zouden zijn om te weten of curcumine voordelen zou kunnen brengen, heeft ons doen besluiten te stoppen. Ook in de toonaangevende literatuur The Lancet werden onderzoekers opgeroepen te stoppen met tijd en geld te steken in dit onderzoek. In die zelfde periode werd ook op het AMC onderzoek gedaan naar betulinezuur. Een stof uit de berk die ook in de reageerbuis alle tumorcellen wist te doden en de gezonde cellen niet beschadigde. Prof. dr. Medema gaf ook daarbij aan dat de stap naar een geneesmiddel technisch niet haalbaar zou zijn.

Kurkuma gebruiken na de diagnose kanker?

Kurkuma als hele wortel of als poeder (al dan niet verwerkt in kerrie) is lekker in tal van recepten en kan het ook gewoon gebruikt worden. Toch is er wel een gevaar bij het gebruik van hoge concentraties in de combinatie met geneesmiddelen. Er kan een negatieve interactie optreden met geneesmiddelen. Dit is onder andere aangetoond in de combinatie met het  een anti hormoon geneesmiddel. Zeker bij het gebruik van curcumine in zeer hoge doseringen uit voedingssupplementen raden wij u aan dit altijd in overleg te doen met uw behandelaar en apotheker.