Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Vergoedingen voeding bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Vergoeding voeding kanker

​Vergoeding voor voeding bij kanker

Oncologisch dieetadvies  door een erkend diëtist wordt voor de eerste drie behandeluren gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Als 3 uur niet genoeg is, kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Informeer bij uw diëtist en zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Bij de Belastingdienst zijn uw dieetkosten  onder bepaalde voorwaarden en regels tot een bepaald bedrag aftrekbaar.

Medische Specialistische Oncologische Revalidatie

Voedingsproblematieken kunnen ook onderdeel zijn van Medisch Specialistische Oncologische Revalidatie. Deze revalidatie wordt direct vergoed uit de basisverzekering omdat deze onderdeel is van de zorgverzekeringswet.  Voorwaarde hiervoor is dat sprake is van complexe problematiek waarvoor meerdere disciplines nodig zijn. De revalidatie arts stelt de indicatie voor ‘oncologische revalidatie’ en coördineert deze ook. De kosten kunnen gedeclareerd worden als revalidatiezorg als de zorgaanbieder gecontracteerd is en de behandeling onder één DBC (Diagnose Behandel Combinatie) code valt. Vergoeding van vervoer dan ook. Vervoer wordt enkel vergoed als deze bedoeld is voor in de zorgwet opgenomen specialistische (oncologische) zorg.

Bij de Belastingdienst zijn de kosten voor de voeding aftrekbaar mits u voldoet aan de voorwaarden.

Op de hoogte blijven? Abonneer u gratis op de nieuwsbrief.

Binnen het ziekenhuis

Gezondheidszorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of een instelling voor verstandelijk gehandicapten heet intramurale zorg. De geboden zorg kan bestaan uit begeleiding, verzorging en/of behandeling.  Zolang de zorg aangeboden is binnen het ziekenhuis (intramuraal) wordt de diëtist en fysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering waarbij uw eigen risico eerst wordt aangesproken.

Naturapolis of restitutiepolis?

Een belangrijk verschil als het gaat om uw keuzemogelijkheden is of u een naturapolis of een restitutiepolis heeft. Bij een naturapolis betaalt de verzekeraar de kosten van uw behandeling rechtsreeks aan de zorgaanbieder. U heeft dan geen gedoe met bonnetjes en hoeft dus geen bedragen voor te schieten. Het nadeel van dit type polis is dat u alleen terecht kunt bij de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. U bent dus beperkt in uw keuze. En dat is meteen het voordeel van de restitutiepolis, daarbij kunt u zelf uw zorgaanbieder kiezen. Mensen met een restitutiepolis hebben in principe een vrije keuze voor ziekenhuizen en specialisten als het gaat om standaardbehandelingen. Nadeel is dat u de kosten zelf moet declareren en soms moet voorschieten.

 

Meer informatie over verzekeringen en vergoeding van zorg bij kanker