Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Alcohol

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Alcohol

Alcohol

Met alcohol worden meestal alcoholhoudende dranken bedoeld zoals bier, wijn en gedistilleerd. Alcoholische dranken worden gebruikt als genotsmiddel en hebben vaak een ontspannend effect. Ze hebben over het algemeen geen andere voedingswaarde dan loze calorieën. Rode wijn zou hier mogelijk een uitzondering op kunnen zijn door de aanwezigheid van het stofje resveratrol. Deze stof heeft mogelijk een positief effect op bepaalde vormen kanker. De hoeveelheid die men via wijn binnenkrijgt is echter niet alleen afhankelijk van de kwaliteit maar tevens de hoeveelheid wijn die men zou moeten drinken. Tijdens kanker zal dit niet opwegen tegen de slechte effecten van het totale product. Bij oestrogeengevoelige tumoren heeft wijn een averechts effect en moet het nuttigen van alcohol en dus ook rode wijn sterk afgeraden worden. Het belangrijkste advies zou dan ook moeten zijn om alcohol te laten staan.

Wat is alcohol?

De meest voorkomende vorm van alcohol is ethanol. Alcohol ontstaat door een gistingsproces. Veel soorten gisten kunnen suiker op een natuurlijke manier omzetten in alcohol.

Lees meer
Zo worden al duizenden jaren bier en wijn gemaakt. Het alcoholpercentage is dan minder dan 15%. Sterkere alcoholische dranken, zoals whisky, wodka of cognac worden gemaakt door het product te destilleren. Door het gisten of destilleren worden de producten langer houdbaar omdat de alcohol beschermt tegen bederf.

Alcohol, in de vorm van ethanol, heeft een desinfecterend karakter en wordt daarom ook bijvoorbeeld voor wondverzorging gebruikt.

Alcoholische dranken zou men als voedingsmiddel kunnen beschouwen omdat alcohol in de lever wordt omgezet in suikers. Maar meestal worden deze dranken niet gebruikt als voedingsmiddel maar als genotmiddel.

Alcohol uit vruchten

Alcoholische dranken leveren over het algemeen wel calorieën maar geen voedingsstoffen. Een gunstige uitzondering hierop vormen dranken die van vruchten gemaakt zijn. Vooral in rode wijn (uit blauwe druiven) zitten diverse polyfenolen die tegen kanker kunnen beschermen. De vraag is wel wat de kwaliteit van de wijn is. Naast de mogelijk kleine hoeveelheid aan polyfenolen bestaat de mogelijkheid dat er een groot aantal veel ongunstigere stoffen is toegevoegd.  Het drinken van alcohol zal het dan ook vanuit een gezondheisperspectief nooit kunnen winnen van het eten van vers fruit.

Lees meer
Resveratrol, een stof waaraan vele gezondheidsbevorderende effecten wordt toegedicht. Zo zou resveratrol veroudering kunnen tegengaan, gunstig zijn bij kanker en ook inzetbaar tegen bacteriën en ontsteking.  Als zodanig zou resveratrol een gunstige invloed op de gezondheid kunnen hebben.

De hoeveelheden resveratrol in rode wijn zijn echter zodanig laag, dat een dagelijks gebruik van vele flessen wijn nodig zou zijn voor de gezondheidsbevorderende effecten. Dat is weinig realistisch. Resveratrol kan zich echter ook aan de oestrogeenreceptor binden en is daarmee gevaarlijk voor vrouwen die een oestrogeengevoelige tumor hebben, veelal borstkanker of eierstokkanker. Zij kunnen beter juist geen rode wijn drinken.