Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Revalidatie

  1. Home
  2.  » 
  3. Bewegen bij kanker
  4.  » Revalidatie

Revalidatie

Steeds meer mensen genezen van kanker of kunnen langer leven met kanker. De impact van de ziekte en de behandelingen zoals een operatie, bestraling en/of chemo zorgen ondermeer voor lichamelijke en psychosociale klachten. Het leven ligt flink overhoop en is het moeilijk de draad weer op te pakken. De conditie is mogelijk achteruit gegaan en men kan last hebben van angstige en sombere gevoelens. Zorgprofessionals bij oncologische revalidatie kunnen helpen.

Per 2016 wordt de revalidatie bij kanker als oncologische revalidatie aangeboden in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daarbij zijn er de fysiotherapie, diëtetiek, psychologische zorg etc. in de eerstelijns praktijken. Voor de oncologische revalidatie gelden de reguliere regels voor verwijzing en zorgfinanciering. De naam Herstel & Balans die tot 2016 werd aangeboden vervalt en dit programma is opgenomen in de modulaire behandelprogramma’s in de richtlijn oncologische revalidatie.

Lees meer

Per 2016 wordt de revalidatie bij kanker als oncologische revalidatie aangeboden in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daarbij zijn er de fysiotherapie, diëtetiek, psychologische zorg etc. in de eerstelijns praktijken. Voor de oncologische revalidatie gelden de reguliere regels voor verwijzing en zorgfinanciering. De naam Herstel & Balans vervalt en dit programma is opgenomen in de modulaire behandelprogramma’s in de richtlijn oncologische revalidatie.

Door de ziekte en de behandelingen zijn de spieren en het bot afgebroken en is de conditie minder geworden. Revalidatie kan helpen bij herstel hiervan. Fitnessoefeningen, groepssport maar ook omgaan met stress en voedingszorg staan op het programma. Men oefent op het eigen niveau, onder begeleiding van deskundigen.

De waarde van een revalidatieprogramma zit in het gegeven dat mensen met kanker die het revalidatieprogramma  hebben afgerond, aangeven aan dat de vermoeidheid verminderd is en hun kwaliteit van leven en dagelijks functioneren beter is geworden. De lichamelijke conditie neemt toe en het emotioneel evenwicht en de kwaliteit van leven verbeteren. Dit in tegenstelling tot de mensen die dit programma niet hebben gevolgd. De mate van herstel hangt uiteraard af van de persoonlijke situatie.

Het Nationaal Fonds tegen Kanker steunt een LangerBeterLeven en gelooft in de waarde van behandelingen op het gebied van goede voeding, beweging en welzijn. Uw gift kan daarbij het verschil maken. Ik wil doneren

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over kanker? Abonneer u op onze nieuwsbrief.