Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

OncoFit bewegen bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Verlopen acties
  4.  » Oncofit clinic boksen tegen kanker

Oncofit clinic Boksen tegen Borstkanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 15.000 vrouwen ermee te maken. De genezingskans is weliswaar de afgelopen decennia flink groter geworden. Maar het blijft een ingrijpende ziekte met veel gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt. Ook op langere termijn is er veel waar je tegen op moet boksen. Dat beeld van boksen inspireerde Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist oncologie in het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis. Onlangs organiseerde zij een zogeheten boksclinic, een training voor vrouwen met borstkanker.

Met een financiering door het NFtK en hulp van het ­Cancer Care Center stond Melissa Sombroek afgelopen oktober voor een derde keer met een groep mensen met kanker in Vondelgym. De aanleiding was nu de borstkankermaand. Vrouwen met borstkanker waren uitgenodigd om te ervaren hoe lekker het is om te sporten. Juist ook als je ziek bent of bezig bent te herstellen. De trainers van de sportschool werkten belangeloos aan deze trainingsdag mee.
Melissa: ‘Ik heb gekozen voor een boksclinic vanwege de symboliek. Als je borstkanker hebt, dan moet je tegen nogal wat opboksen. Maar eigenlijk zijn véél sportactiviteiten geschikt voor mensen met kanker. Het gaat erom dat je jezelf weerbaarder maakt tegen de ziekte en de behandeling. Sporten en gezonde voeding helpen daarbij. Een clinic als deze is bedoeld om de deelnemers enthousiast te maken om fysiek bezig te zijn. Dat is overigens goed gelukt. De dames gingen flink los op de bokszakken.’

Onder de deelneemsters was er veel waardering voor het initiatief. Een van hen bedankte Melissa als volgt: ‘Ik wil je heel erg bedanken voor wat je allemaal voor mij hebt gedaan. Ook tijdens de periode dat ik ziek was. Je hebt me het vertrouwen in mijn eigen lichaam weer teruggegeven.’

Over de sportclinic OncoFit

Het doel van OncoFit is patiënten te ondersteunen bij de stap om meer te gaan bewegen en daarmee actief hun vermoeidheid door de kankerbehan­deling aan te pakken.

Het NFtK complimenteert ­Melissa ­Sombroek met haar geweldige ­initiatief. Wij vinden OncoFit een voorbeeld­project, dat absoluut navolging verdient. De sportclinic werd financieel mede mogelijk gemaakt dankzij de donateurs van het NFtK, dankzij u. We zouden heel graag meer ­initia­tieven zoals dit ondersteunen. Vindt u dat ook belangrijk? Met uw donatie ­maken we het mogelijk!

Bewegen bij kanker 

Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist Oncologie OLVG legt uit waarom bewegen tijdens chemotherapie belangrijk  is.

Meer over bewegen bij kanker 

Het NFtK heeft door de jaren heen diverse informatiefolders gepubliceerd over het belang van bewegen en leefstijlgeneeskunde bij kanker.