Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

OncoFit bewegen bij kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Verlopen acties
  4.  » OncoFit bewegen bij kanker

In het kader van Wereldkankerdag werd in februari van dit jaar een sportclinic voor jonge kankerpatiënten georganiseerd in Vondelgym in Amsterdam. Deze clinic, OncoFit geheten, is een initiatief van Melissa Sombroek. Zij werkt als verpleegkundig specialist op de poli oncologie van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis.

Veertig deelnemers konden op deze dag sporten onder begeleiding van olympisch schaatskampioen Margot Boer, zorgverleners van het OLVG en het Cancer Care Center, en de Vondelgymtrainers. 

Over de sportclinic OncoFit

Het doel van OncoFit is patiënten te ondersteunen bij de stap om meer te gaan bewegen en daarmee actief hun vermoeidheid door de kankerbehan­deling aan te pakken.

De dag bestond naast het sporten uit een ontspanningsworkshop en een proeverij van gezonde, energierijke voeding. Ook kregen de deelnemers advies over hoe ze thuis verder aan hun leefstijl kunnen werken.

De dag was een groot succes. De deelnemers waren overtuigd van de noodzaak van bewegen bij kanker. Een van hen zei: ‘Het was best pittig, maar het is ook echt lekker om te bewegen. En het boksen was heerlijk voor het afreageren. Wat mij betreft mag de drempel om te bewegen bij kanker verder omlaag en wordt een sport­programma een vast onderdeel van
de behandeling.’

Het NFtK complimenteert ­Melissa ­Sombroek met haar geweldige ­initiatief. Wij vinden OncoFit een voorbeeld­project, dat absoluut navolging verdient. De sportclinic werd financieel mede mogelijk gemaakt dankzij de donateurs van het NFtK, dankzij u. We zouden heel graag meer ­initia­tieven zoals dit ondersteunen. Vindt u dat ook belangrijk? Met uw donatie ­maken we het mogelijk!

Bewegen bij kanker 

Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist Oncologie OLVG legt uit waarom bewegen tijdens chemotherapie belangrijk  is.

Meer over bewegen bij kanker 

Het NFtK heeft door de jaren heen diverse informatiefolders gepubliceerd over het belang van bewegen en leefstijlgeneeskunde bij kanker.

Bewegen bij kanker: ‘probeer toch van de bank te komen’

Veertig jonge mensen met kanker werkten zich  op Wereldkankerdag, in het zweet tijdens een sportclinic in Vondelgym Amsterdam. Onder meer boksen, mediteren en krachtoefeningen voor thuis stonden op het programma van de sportdag, georganiseerd door OLVG en Vondelgym.
‘Best pittig, maar ook echt lekker om te bewegen’, zegt deelnemer Ine na afloop van de clinic. ‘En het boksen was heerlijk om even af te kunnen reageren’, lacht ze.

Profijt

Tijdens haar eerste behandeling merkte Ine al hoeveel profijt ze van bewegen had. Dit motiveert haar nu ze opnieuw ziek is. ‘Deze keer ben ik nog fanatieker, en heb mezelf ertoe gezet om de dag na de chemo direct weer naar het Cancer Care Center te gaan. Soms is het ontzettend zwaar, omdat alles in je lichaam schreeuwt “blijf op de bank zitten”. Maar ik weet hoeveel baat ik erbij heb als ik toch ga.’

Ine onderhoudt vooral haar conditie, doet oefeningen met gewichten en voor balans, gaat naar yoga en probeert veel te wandelen. Haar tip voor anderen is om, zelfs als je moe bent of geen zin hebt, toch te bewegen. ‘Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar mijn advies is om toch te proberen van de bank af te komen. Al doe je maar kort iets. Alles helpt.’

Ontspanningsworkshop

De veertig deelnemers, ingedeeld in twee groepen, werden tijdens de clinic begeleid door professionals vanuit OLVG en het Cancer Care Center, trainers van Vondelgym en Olympisch schaatskampioen Margot Boer. Satu Karjalainen-Klaver (Sattwa), die naast oncologieverpleegkundige in OLVG ook meditatieleraar en natuurgeneeskundig therapeut is, verzorgde een ontspanningsworkshop. Na afloop kon er nagepraat worden tijdens een proeverij van gezonde, energierijke voeding door Vitalien.

Initiatiefneemster van het sportevent is verpleegkundig specialist oncologie bij OLVG, Melissa Sombroek. Waar zij vorig jaar nog een boksevent organiseerde voor vrouwen met borstkanker, richtte zij zich ditmaal op jonge mensen met kanker tijdens chemotherapie.

Echt gemotiveerd

‘Iedereen hier vandaag is echt gemotiveerd om te bewegen en dat motiveert mij ook weer’, zegt Ine over de overige deelnemers aan de clinic. ‘Maar tegelijk is het raar om te beseffen dat al deze jonge mensen ziek zijn.’ Toch vindt Ine het vooral ‘te gek’ dat dit georganiseerd wordt. De drempel om te bewegen bij kanker mag van haar nog verder omlaag. ‘Wat mij betreft wordt sporten een vast onderdeel van de behandeling.’

De sportclinic werd mede mogelijk gemaakt door: Vondelgym, Cancer Care Center, Nationaal Fonds tegen Kanker, Reebok, Moso international, Sattwanu, Vitalien, OrangeFit, Body & Fit, Sportbase en Maarsen groep.

 

Bron: OLVG 2019