Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
  1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Onderzoek Fit to Fight krijgt groot internationaal vervolg
Als eerste kankerfonds in Nederland steunde het NFtK het onderzoek Fit to Fight van het Maximá Medisch Centrum in Veldhoven. Dit op darmkankerpatiënten gerichte onderzoek leverde niet alleen zeer bemoedigende uitkomsten op, het heeft ook een uiterst waardevol vervolg gekregen. Andere fondsen zijn nu ook ingestapt en maken een groot wereldwijd vervolgonderzoek mogelijk. De pioniersrol die wij hier dankzij onze donateurs konden spelen, heeft veel opgeleverd.

Vorig jaar vroeg het Maximá Medisch Centrum in Veldhoven ons het onderzoek Fit to Fight te financieren. Men wilde onderzoeken of het mogelijk is darmkankerpatiënten vóór hun operatie fysiek sterker te maken. De veronderstelling daarbij is dat met een betere conditie de kans op complicaties bij de operatie wordt verkleind en het herstel daarna sneller verloopt. Wij vonden dit een zeer interessant onderzoeksvoorstel. Bij een positief resultaat zou dit niet alleen voor darmkankerpatiënten van grote betekenis zijn, maar mogelijk ook voor mensen met een andere vorm van kanker. Ook zou een vermindering van complicaties op landelijke schaal tot een kostenbesparing leiden. Wij besloten het onderzoek te financieren.

Fit to Fight kunnen we gerust revolutionair noemen. De patiënten namen deel aan een intensief programma met conditie-en krachttraining, voedingsondersteuning, extra vitamine- en eiwitinname, psychosociale hulp en, waar nodig, een stoppen-met-rokentraject.
Conclusie: het werkte! Een breed team van zorgprofessionals slaagde erin de kracht en de conditie van de betrokken patiënten in een periode van vijf weken vóór hun operatie met zo’n vijftien procent te laten toenemen. Daar kwam bij dat de patiënten het als zeer positief ervoeren om zelf actief aan hun genezing te werken.

Op de hoogte blijven? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Inmiddels hebben de onderzoekers ook de interesse van andere financiers weten te wekken. Daardoor kan er een groot internationaal vervolgonderzoek starten onder zevenhonderd patiënten.

Ziekenhuizen in Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken en Canada doen hieraan mee. Ook dit vervolgonderzoek wordt geleid door Dr. Gerrit Slooter, de chirurg van het Maximá Medisch Centrum. Een ander gevolg van voorgenoemde resultaten is dat men bij het Maximá Medisch Centrum zelf gaat onderzoeken of de Fit to Fight-aanpak kan werken voor mensen met een andere vorm van kanker.

Wil jij ook meehelpen aan dit soort spannende onderzoeken? Klik dan hier.