Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Ik heb Kanker

  1. Home
  2.  » 
  3. Welzijn bij kanker
  4.  » Ik heb kanker

Ik heb kanker, je leven op z’n kop!

Wie de diagnose kanker krijgt, wordt van de ene op de andere dag uit zijn of haar normale leven gehaald. In korte tijd stort je wereld in, ieder perspectief is opeens anders. Alles staat op losse schroeven: je werk, je relaties, je toekomstplannen. Kanker treft je lichaam, maar ook je hoofd, je hart en je ziel. Veel kankerpatiënten hebben daarom ook behoefte aan praten, zaken op een rijtje zetten, emoties delen, psychische begeleiding.

Er zijn diverse mogelijkheden voor de behandeling van kanker zoals chemo, operatie en bestraling. Daarnaast kunnen behandelingen op het gebied van voeding, beweging en welzijn bijdragen langer en beter leven voor mensen met kanker.

We willen u een goed overzicht geven van alle mogelijkheden die u kunnen helpen bij het maken van weloverwogen keuzes in een emotioneel verwarrende en hectische tijd.

 

Naar welk ziekenhuis?

In welk ziekenhuis wil ik mij laten behandelen, waar kan ik het beste met mijn soort kanker terecht? Deze vraag is van groot belang. Want het lijkt misschien niet aardig om te twijfelen aan de arts in uw eigen ziekenhuis om de hoek. Maar bij een ziekte als kanker is het toch beter om naar een academisch of in kanker gespecialiseerd ziekenhuis te gaan.

Over het algemeen stelt men daar sneller vast wat u precies heeft, dan in een regionaal of plaatselijk ziekenhuis. Zowel omdat de artsen in kanker gespecialiseerd zijn, als omdat er vaak betere apparatuur voorhanden is. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat kankerpatiënten beter behandeld worden in een gespecialiseerd ziekenhuis dan in een ‘gewoon’ ziekenhuis.

Weeg uw gezondheid niet af aan makkelijk kunnen bezoeken of dat de reistijd naar een beter ziekenhuis wat langer is. Het nadeel kan zijn dat de wachttijden in een academisch of meer gespecialiseerd ziekenhuis vaak wat langer zijn. Realiseer u echter dat het om uw gezondheid gaat!

Denk er dus goed over na waar en door wie u zich laat behandelen. Als u twijfelt aan uw arts, aan de diagnose of aan het ziekenhuis: aarzel dan niet en vraag elders een second opinion. De beslissing over uw behandeling is waarschijnlijk een van de belangrijkste in uw leven. Daar mag u best ‘moeilijk’ over doen.