Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Welzijn

  1. Home
  2.  » Welzijn bij kanker

Welzijn

De ziekte kanker kan voor u en uw naasten ingrijpend zijn en veel van uw lichamelijke en geestelijke krachten vergen. U kunt overspoeld worden door heftige emoties, zoals onzekerheid, boosheid, machteloosheid, angst, verdriet, hoop, maar ook wanhoop. Welzijn, uw mate van te vredenheid in het leven staat enorm onder druk.

De balans in uw leven zal voor korte of langere tijd verstoord zijn. Vaak heeft de behandeling van kanker langdurige of verstrekkende gevolgen op uw leven, waar u niet meteen goed raad mee weet. Binnen de gezondheidszorg wordt daar niet altijd voldoende op gewezen. Begeleiding door hulpverleners kan u helpen om beter met de gevolgen van ziekte en behandeling om te gaan. Wij gebruiken de term welzijn voor psychosociale hulp of begeleiding.

 

Psychosociale hulp of begeleiding bij kanker

Zoals aangeven gebruiken wij het korte woord Welzijn om daarmee twee soorten van psycosociale hulp te omschrijven. Wij begrijpen dat het woord Welzijn voor u misschien veel meer omvat.

Wij zien twee soorten zorg. De zogenaamde formele en professionele zorg die u kunt vinden in de speciaal ingerichte psychosociale centra. Deze bieden zorg door zorgprofessionals zoals psychologen en psychiaters. Zij kunnen u helpen bij stress, angst, depressie maar ook bij de meest voorkomende bijwerking vermoeidheid.

Daarnaast bestaat er informele zorg. Deze treft u aan in de centra voor leven met en na kanker, voorheen de inloophuizen genoemd. de mogelijkheid om contact met lotgenoten te onderhouden, activiteiten te ontplooien en samen lief en leed te delen buiten een ziekenhuissetting.

Meer info kunt ook hier vinden.