Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Yoga

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Yoga

Gratis nieuwsbrief

Wat is Yoga?

Met de naam Yoga wordt in Europa Hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is Hatha-yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen.

Kan Yoga veilig worden ingezet tijdens of na de diagnose kanker?

Yoga is geen reguliere vorm van zorg of behandeling. Het is een alternatieve, integratieve of complementaire behandeling voor kanker. Het is verstandig eerst met u behandelaar, huisarts of fysiotherapeut te overleggen of deze vormen van bewegen veilig door u kan worden beoefend.

Wanneer moet je voorzichtig zijn met yoga?

Yoga heeft risico’s bij botontkalking (osteoporose), een tekort aan botmassa (osteopenie) of botuitzaaiingen. Bepaalde bewegingen kunnen de kans op botbreuken vergroten. Bij longkanker of uitzaaiingen in de longen zijn ademhalingsoefeningen niet geschikt. Je kan ook risico lopen na bepaalde operaties en ophoping van vocht in het lichaam.

Yoga en de tumor

Er is geen bewijs dat Yoga een effect op de tumor heeft of zou kunnen genezen. Mogelijk kan het u helpen bij het verlagen van angst, stress, depressie of stemmingswisselingen. Zo kan het een positief effect geven op de kwaliteit van leven.

Tip:

Het is verstandig dat u een yogadocent zoekt die ervaring heeft met mensen die kanker hebben of hebben gehad. Op de website van de Vereniging Yogadocenten Nederland kunt u een erkende yogadocent vinden. Overleg altijd eerst om problemen te voorkomen.

Kosten en verwijzing

Yoga is geen reguliere behandeling bij kanker. Informeer daarom eerst naar de kosten en overleg eventueel uw zorgverzekeraar. Mogelijk komt u in aanmerking voor een vergoeding. Dit kan onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld een aanvullende verzekering.