Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

Transcendente Meditatie

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » Transcedente meditatie

Transcendente meditatie

Transcendente Meditatie is een eenvoudige meditatietechniek die ontspanning geeft, stress oplost en lichamelijke en geestelijke energie verschaft.

Vermoedelijk berust het gunstig effect van transcendente meditatie op de toegenomen gezondheid van zowel lichaam als geest. Iemand die zich actief kan losmaken van dagelijkse zorgen en lichamelijke gesteldheid heeft zelf invloed op zijn gesteldheid en kan zichzelf beter tot (innerlijke) rust brengen. Hierdoor kunnen angst en spanningen verminderen en kan de nadelige invloed van stress geneutraliseerd worden. Volgens sommigen werkt transcendente meditatie op het onwillekeurige zenuwstelsel, en wordt de parasympaticus – het gedeelte dat gericht is op rust en herstel – gestimuleerd. In principe zijn de gezondheidseffecten van transcendente meditatie geen hoofddoel, maar plezierige gevolgen van de techniek. Transcendente meditatie is namelijk in eerste instantie bedoeld op persoonlijke groei en losmaking van het dagelijkse leven.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat transcendente meditatie een preventief effect heeft op het voorkomen van diverse ziekten. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat de totale sterfte onder mensen die aan transcendente meditatie doen na 18 jaar de helft lager lag dan bij hen die dat niet doen. Dit gold ook voor het overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker, ook al was dit laatste resultaat niet significant, dat wil zeggen, de aantallen waren te klein om als wetenschappelijk bewijs te mogen worden aangevoerd.