Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

TACE – Transarteriële Chemo-Embolisatie

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » TACE

TACE – Transarteriële Chemo-Embolisatie

Transarteriële chemo-embolisatie is een behandeling waarbij medicijnen voor een chemo behandeling toegediend worden in een slagader die een tumor van bloed voorziet. Tegelijkertijd wordt embolisatie in het stroomgebied van deze slagader veroorzaakt. Embolisatie betekent dat kleine deeltjes vastlopen in de slagaderlijke takjes waardoor deze verstopt raken. In theorie worden hierdoor een aantal gunstige effecten bereikt die samenwerken bij het bestrijden van kanker: een verminderde aanvoer van zuurstof en voeding voor de tumor waardoor de tumorcellen beschadigd raken en een grotere opname van het medicijn (chemo) door de vertraagde bloedstroom en de hogere directe concentratie. Hierdoor zou het effect van de chemotherapie toenemen.

De behandeling wordt voornamelijk palliatief (dus niet gericht op genezing) toegepast bij tumoren in de lever, zowel primaire tumoren als uitzaaiingen (metastases) en alleen wanneer geen (volledige) chirurgische verwijdering mogelijk is. Soms kan de behandeling ook voor een operatie uitgevoerd worden om de tumor te verkleinen of na een operatie om tumorresten of uitzaaiingen te behandelen.

TACE

TACE dient niet toegepast te worden als meer dan 75% van de lever is aangedaan of wanneer er andere leverproblemen bestaan. De behandeling is behoorlijk specialistisch: eerst worden alle slagaders in het gebied zichtbaar gemaakt, daarna worden een of meer takken gekatheteriseerd (buisjes inbrengen) en extra contrastvloeistof en/of extra vaatafsluitende middelen ingespoten. Tevens wordt dan een chemotherapeuticum ingespoten. Vaak moet de behandeling herhaald worden, met drie tot zes weken tussenruimte.

Met primaire tumoren van de lever (hepatocellulair carcinoom) zijn goede resultaten geboekt in de zin dat de overlevingstijd verlengd werd naar gemiddeld 14 maanden. Uitzaaiingen van darmtumoren, vooral dikkedarmtumoren, zijn lastiger te bestrijden en de resultaten zijn tot nu toe bescheiden. Veel hangt af van de hoeveelheid bloedvaten in de tumor.

Meer informatie vindt u op de

site van het AMC .
site Cancer Center UMC
site van Zorginstituut Nederland.