Cookies
Essentieel
Analyse
Sociaal
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen
Selecteer een pagina

LITT Laser Induced Thermo Therapy

  1. Home
  2.  » 
  3. Project
  4.  » LITT

LITT – Laser Induced Thermo Therapy

Laser Induced Thermo Therapy of LITT is een geavanceerde methode om kankerweefsel te doden. Onder geleide van echo technieken wordt door de huid via een buis een camera en een lasersonde naar de tumor geleid. Via de lasersonde kan de tumor snel en plaatselijk worden verhit, waardoor deze afsterft. Het is dus eigenlijk een heel plaatselijke vorm van hyperthermie. Met deze techniek wordt het lichaam van de patiënt minimaal belast en kan men de tumor heel precies bereiken.

Deze techniek wordt vooral in Duitsland vaak toegepast bij darmkanker en bij uitzaaiingen in de lever. Ook wordt de techniek in Frankfurt op de Universiteitskliniek van professor dr. Thomas J. Vogl inmiddels bij longkankerpatiënten toegepast. Het succes van de therapie hangt ook in hoge mate af van de ervaring van de behandelaar. In Nederland heeft een team van het UMC in Utrecht zich in deze techniek bekwaamd en er over gepubliceerd.

Deze behandelingswijze valt zeker niet onder de zogenoemde alternatieve behandelingen maar is een nieuwe reguliere behandeling van kanker die nog niet tot de standaardbehandelingen in Nederland behoren. De behandeling wordt meestal nog alleen in medische universitaire onderzoekscentra toegepast. Of deze behandeling voor een patiënt in zijn of haar unieke geval de meest adequate behandeling is, kan alleen door een gespecialiseerd arts worden beoordeeld.